Elzárkózás helyett az európai közösséggel való együttműködést kell választani

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepének előestéjén fáklyás felvonulást rendezett a Magyar Szocialista Párt Miskolcon. A „Magyarország nem fél!” elnevezésű rendezvényen dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő is részt vett. Az Erzsébet téri Kossuth-szobortól induló, és Deák Ferenc valamint Szemere Bertalan emlékműveit érintő felvonulás egy-egy állomásán az MSZP politikusai szólaltak fel.

Záróbeszédében Gurmai Zita elmondta: „1848 időtálló tanulsága, hogy nemzeti és nemzetek közötti összefogásra van szükség, mert csak közös erőfeszítések árán, az európai országokkal karöltve tudjuk biztosítani Magyarország és a magyar nemzet fejlődését és gyarapodását.”

Az EP-képviselő szerint az Európai Unió tagjaként ma az ország legfontosabb feladata, hogy a legfejlettebb országok közösségéhez tartozva minél előbb felzárkózzunk ezekhez az országokhoz. „Arról, hogy miként történjen a felzárkózás, – hogyan segítsünk a lemaradókon, kell-e valakiket előnyben részesíteni – különböző véleményeket lehet megfogalmazni. De, az eltérő, nemegyszer ellentétes érdekű és véleményű csoportok és személyek vitájából csak az összefogás jelenthet a kiutat, mert ellenkező esetben nem leszünk képesek felzárkózni, az emberek többsége pedig véglegesen lemarad” – mondta a képviselő.

„Magyarország előrehaladását csak az európai partnereink haladási útján járva lehet biztosítani, és ebben a folyamatban vigyázni kell a lemaradókra, azért, hogy valamennyi honfitársunknak egyenlő esélye legyen a boldogulásra. Ehhez az elzárkózás helyett az együttműködést kell választani. Európa nagy közösségét” – zárta beszédét Gurmai Zita.