mszp.hu | Belföld
2024. május 13. 15:00

Emberi méltóságukban sérülnek a gyermekek, amikor kampányeszközként használják őket

Emberi méltóságukban sérülnek a gyermekek, amikor kampányeszközként használják őket
Milyen gyermekvédelem az, ami csak akkor biztosít védelmet a gyerekeknek, ha az őket kihasználó személy nem fideszes képviselő? Milyen gyermekvédelem az, ami megengedi, hogy a kormánypárti politikusok kényük-kedvük szerint kihasználhassák a gyermekeket? – e kérdéseket tette fel napirend előtti felszólalásában Vajda Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy a Kúria jogerősen elmarasztalta Szatmáry László XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselőjelöltet, aki óvodai nyílt napon kampányolt Kovács Péter kerületvezetése mellett, aktivistái pedig fideszes pulttal gyűjtötték neki az ajánlásokat az óvoda kerítésének tövében.

Két héttel ezelőtt Szatmáry László XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő óvodai nyílt napon kampányolt, ahol a beszámolók alapján az épület aulájában az igazgatóval együtt fogadta a gyermekükért érkezőket, majd beszédet is tartott a szülőknek és az ott lévő gyermekeknek. A Kúria csütörtöki végzése kimondta, hogy a fideszes politikus megsértette a választási eljárásról szóló törvényt: „Szatmáry László önkormányzati képviselőjelölt azzal, hogy 2024. április 22-én egy óvodai nyílt napon kampánytevékenységet folytatott, megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2.§ (1) bekezdés c) és e) pontjában foglalt alapelveket”. 

Vajda Zoltán szerint ez nem csupán választási kérdés, hanem gyermekvédelmi is. Amikor a gyermekeket ilyen módon felhasználják a politikusok saját politikai céljaikra, akkor azzal megsértik a gyerekeket emberi méltóságukban. Egyszerű, közönséges tárgyként használják fel őket, ez pedig különösen káros a gyermekek fejlődésére. Mindezek miatt rendkívül felháborító, amikor kormánypárti képviselők köznevelési intézményekbe járnak kampányolni. A szocialista képviselő emlékeztetett, a kormány 2018-ban módosított a választási eljárás szabályain annak érdekében, hogy a szülők engedélye és tudta nélkül óvodákban és iskolákban kampányolhassanak. Mindezt azért, mert rájöttek, ezt a módszert gyakran bírsággal bünteti a Nemzeti Választási Bizottság, valamint a Kúria is.

Szatmáry László fideszes önkormányzati képviselő tevékenysége Vajda Zoltán szerint olyan mértékben lépte túl a jogszabályi határokat, hogy a Kúria kimondta, a gyermekek nem lehetnek a kormánypárti politikusok játékszerei, kampányeszközei. A bírósági ítéletet követően felvetődik a kérdés, a párttársai elhatárolódnak-eSzatmáry Lászlótól.

A gyermekvédelem ismét reflektorfénybe került az elmúlt időszakban, azonban milyen gyermekvédelem az, amely csak akkor biztosít védelmet, ha az őket kihasználó személy nem fideszes képviselő? – kérdezte Vajda Zoltán.

A 16. kerület példáján Vajda Zoltán elmondta, a jelenlegi polgármester, Kovács Péter beismerte, a „politikai pedofília” bevett eszköz a kampányban. Mellette a Mi Hazánk Mozgalom és egy álcivil szervezet jelöltje is támogatja ezt a fajta kampánymódszert. A 16. kerület egyetlen ellenzéki, a lakosokkal törődő, és a lakosok érdekeit szem előtt tartó polgármesterjelöltje az ellenzéki Csizmazia Ferenc, összegzett Vajda Zoltán.

Kapcsolódó párttagok