2012. június 22. 12:47

Emberközelibb politikát Európában!

„Az európai demokrácia progresszív modelljének a polgárok bevonásával kell megvalósulnia – minden állampolgár egyenlő részvételével.” – mondta dr. Gurmai Zita az Európai Szocialisták Pártja (PES) Aktív demokrácia témakörében rendezett munkamegbeszélésén.

A PES 2012. június 20-21-én Brüsszelben rendezte meg a progresszív társadalmak témája köré csoportosuló munkamegbeszélés-sorozatot, ahol Gurmai Zita az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának alelnökeként „A jogokra és elszámoltathatóságra épülő progresszív demokratikus modell” címen tartott vitaindító előadást. Felszólalásában kiemelte: „A kihívás abban áll,  hogy a polgárokat senki sem kényszerítheti rá a politikai életben való részvételre, mert ez az igény saját magukból kell, hogy fakadjon.”

Ehhez egy három lépcsőből álló út vezet: információ, érdeklődés és ösztönzés. „Ha a szükséges információ már rendelkezésre áll, akkor a polgárok rá fognak jönni, milyen pozitív változást hoz Európa az életükbe. Remélhetőleg ezen információk birtokában már a második elem, az érdeklődés is megjelenik” – mondta Gurmai _Zita. Szerinte azonban ennyi nem elég; a harmadik faktor, az ösztönzés is fontos, ehhez kell eszközöket találni.

 „A képviseleti demokráciát kiegészítendő hangsúlyozom a részvételi elemek jelentőségét is: a Lisszaboni Szerződés lehetővé teszi az uniós polgárok számára az Európai Polgári Kezdeményezést, amelynek lényege, hogy egymillió uniós állampolgár közösen kezdeményezheti az európai szintű politikai napirend befolyásolását.”

„Ez egyben kihívást is jelent Európa számára. Annak érdekében, hogy a polgárok ne veszítsék el bizalmukat az uniós intézményekben, Brüsszelnek lehetősége van bebizonyítani, hogy bebizonyítsa: igenis hallgat az uniós polgárok hangjára, és figyelembe veszi igényeiket” – fejezte be előadását a képviselőasszony.