Gazdaság | korengedményes nyugdíj közlemény
2012. november 27. 16:10

Emberséges megoldást a leépítések áldozatainak

Az MSZP a korengedményes nyugdíj újbóli bevezetéséhez szükséges haladéktalan intézkedésekről az Orbán-kormány helyett nyújtott be határozati javaslatot a Parlamentnek.

Egy éve lesz, hogy a Fidesz egy tollvonással felszámolta a korengedményes nyugdíjazást Magyarországon. Az Orbán-kormány és számos kormánypárti képviselő különböző fórumokon az elmúlt egy évben többször is megígérte, hogy egy új javaslat benyújtásával és elfogadásával rendezi a korengedményes nyugdíjazás kérdését. Ez a mai napig nem történt meg, pedig nem csak az alacsony képzettséggel rendelkezők, illetve a hátrányos helyzetű térségekben élők elhelyezkedése, mindennapi megélhetése vált egyre nehezebbé.

A halogatás azért is érthetetlen, mert a korengedményes nyugdíj lehetővé tenné, hogy a nyugdíj előtt álló munkavállalók a mind gyakoribb leépítések miatt ne munkanélkülivé, hanem a foglalkoztató által finanszírozott nyugdíjassá váljanak. A kérdés aktualitását fokozza, hogy a MOL-csoport vállalatai néhány napja jelentették be több mint 700 munkavállalójuk elbocsátását.

Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be a Parlamentnek, amely felszólítja az Orbán-kormányt, hogy haladéktalanul vizsgálja meg a korengedményes nyugdíjazás bevezetéséhez szükséges feltételeket és teremtse meg vagy állítsa vissza az MSZP-kormány idején létező korengedményes nyugdíjazás intézményét.

A szocialista párt csak olyan javaslatot fog tudni elfogadni, amely emberséges megoldást kínál a gyors elhelyezkedés esélyétől megfosztott munkavállalók, társadalmi csoportok gondjára.
 
Kovács Tibor,
országgyűlési képviselő