Embertelen spórolás = megrokkant ellátás

A kormány 217 milliárd forint költségvetési spórolás reményében drasztikusan csökkentette a rokkantak pénzbeli ellátását és fenekestül felforgatta a megváltozott munkaképességűek ellátórendszerét.  

Januártól végleg megszűnik az az ellátás, amely a legnyomorúságosabb helyzetben élő rokkant emberek tízezreinek magát a létbiztonságot jelenti. Az embertelen spórolás következménye az is, hogy aki az elmúlt öt évben nem tud felmutatni közel 1100 biztosítási jogviszonyban eltöltött munkanapot, a pénzbeli ellátásra akkor sem jogosult, ha 99%-os rokkant!

Januártól állandó ápolásra szorult betegek is egyetlen fillér nélkül maradnak. Ha ledolgoztak 40 évet, ha nem. Az ellátórendszerből kitett súlyos betegeket valószínűleg még a statisztikákból is törli a Nemzeti
Együttműködés Rendszere, amely a rokkantak foglalkoztatási programjával sem tart sehol. Vagyis azok, akiknek nem adnak 30 nap közmunkát, még foglalkoztatást helyettesítő támogatást sem kaphatnak. Mindezt akkor, amikor még az egészséges munkavállalók sem jutnak munkához.

Orbán Viktor azt ígérte, senkit sem hagynak az út szélén. Mégis ezt teszik, sőt egyre tovább mennek: már a kiszolgáltatott emberek árokba lökésére készülnek. A méltó élethez való jogot azonban még Orbán Viktor
tolvajkormánya sem veheti el. Az MSZP 2014 után minden magyar állampolgár alapvető emberi jogainak maradéktalanul érvényt fog szerezni.

Korózs Lajos,
az MSZP elnökségi tagja