MTI/mszp.hu | Belföld | parlament vitanap
2016. november 23. 19:46

Emelni kell a béreket! - Vitanap a munkaerőhiányról

Varga László szerint noha a kormány meghirdette a munkaalapú társadalmat, a tettei nem ezt szolgálják, hiszen a munka törvénykönyvével kizsákmányolható tették a munkavállalókat, és problémásak a folyamatok az oktatásban is, mivel leszállították a tankötelezettség korhatárát, a szakképzést pedig szétverik. Valójában tudásalapú társadalomra lenne szükség - mondta.

A politikus rámutatott: a legversenyképesebb magyar munkavállalók százezrével vállalnak külföldön munkát, amire egyelőre nincs válasza a kormánynak. Gúr Nándor ezt azzal egészítette ki, hogy akik elmentek, azok többsége 40 év alatti.

Varga László mielőbbi fizetésemelést sürgetett a dolgozóknak, megjegyezve, hogy a bérekben lassan már a többi visegrádi államtól is leszakad Magyarország.

A mostani béremelési terveket úgy kommentálta: csak akkor lépett a kormány, amikor a munkaerőhiány már komoly gondot okoz. Legyen nettó százezer forint a minimálbér, vissza kell térni a korábbi nyugdíjemelési rendszerhez, csökkenteni kell az energiaárakat, és folytatni kell az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését - sorolta pártja javaslatait.