MTI/mszp.hu
2011. szeptember 07. 18:42

Emlékeztetőül

Az MSZP arra kíváncsi, hogy a Fidesz-frakció két és fél évvel ezelőtti álláspontjának megfelelően most is kezdeményezi-e, hogy a kormány terveivel ellentétben ne növekedjen a gázolaj jövedéki adója.

Török Zsolt, a szocialista párt szóvivője szerdán az MTI-nek nyilatkozva felidézte, hogy Szijjártó Péter 2009. március 12-én az akkor nyilvánosságra kerülő kormányzati adóelképzeléseket értékelve úgy fogalmazott: "a gázolaj jövedéki adójának emelése a továbbgyűrűző hatása miatt rendkívül drámai (...) ezért amint a kormány benyújtja javaslatát a gázolajat terhelő jövedéki adó emelésére, a Fidesz módosító indítvánnyal fog élni", és a jövedéki adó szinten tartását kezdeményezi.
    
Az MSZP-s politikus hozzátette: a miniszterelnök szóvivője még idén július 27-én is arról beszélt, hogy a kormánynak nincs szándékában növelni az üzemanyag jövedéki adóját. Ezért - mondta Török Zsolt - a szocialisták kíváncsiak rá, a Fidesz-frakció döntött-e már arról, hogy csakúgy mint két és fél évvel ezelőtt, most is módosító indítványt nyújtanak be a kormány terveinek megakadályozására, azaz a jövedéki adó szinten tartására.
    
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden a kormány kétnapos lovasberényi ülését követően jelentette be, hogy - a játékadó, valamint a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójának emelésével együtt - 97 forintról 110 forintra emelik a gázolaj jövedéki adóját. Ez utóbbi intézkedéstől 3 milliárd forint többletbevételt vár a kormány.