mszp.hu | Belföld | roma holokauszt
2014. augusztus 02. 13:34

Emlékezzünk és cselekedjünk!

Ma, 70 év elteltével is mély fájdalommal emlékezünk arra a szörnyű éjszakára, amikor 1944. augusztus 2-án közel háromezer roma nőt, férfit és gyermeket gyilkoltak le az auschwitz-birkenaui haláltáborban. Emlékezünk a roma holokauszt további több tízezer áldozatára is.

Hetven évvel a „Munka szabaddá tesz” cinikus jelmondata után egyre kevesebben élnek köztünk, akik fel tudják idézni, milyen veszélyeket rejt egy szegényedő társadalomban az egyes csoportok megbélyegzése, egymással való szembefordítása. Pedig sajnos ma is ez történik hazánkban egy olyan, az emberi- és szabadságjogokat korlátok közé szorító rendszerben, amely képmutatóan „munkaalapú” társadalom kiépítésére hivatkozik.

A jelenlegi hatalom tudatosan megosztó emlékezetpolitikája sem a múlttal való szembenézést, sem a kollektív emlékezést nem segíti elő. Ráadásul nem integrál, hanem épp ellenkezőleg: akadályozza a nehéz sorsú cigányság befogadását és felzárkózását.

Ilyen körülmények között különösen fontos, hogy a napokban harminc fiatal magyar roma Auschwitz-Birkenauba utazott, hogy a meggyilkolt áldozatokra emlékezzenek, illetve az egykori haláltáborhoz közeli Krakkó egyetemén megismerjék a roma holokauszttal kapcsolatos közgondolkodást elősegítő kezdeményezéseket.

Minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely segít abban, hogy úgy emlékezhessünk a múltbeli bűnökre és tragédiákra, ahogy azok megtörténtek. Ahhoz ugyanis, hogy a vészkorszak a jövőben is távoli, de maradandó emlék maradjon, néhány szűk körben elhelyezett koszorú ma már kevés.

A szocialista párt politikusai részt vesznek a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából civilek által szervezett budapesti központi megemlékezésen.

MSZP