mszp.hu | Belföld
2022. július 19. 11:41

Energiatakarékosság: 10 évet elvesztegetett a kormány

Energiatakarékosság: 10 évet elvesztegetett a kormány
Energiatakarékossági szempontból 10 évet elvesztegetett a kormány, és ezt nem fogja tudni pár hónap alatt behozni – mondta Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes az ATV Start Szigorlat elnevezésű műsorrészében kedden.

Az Európai Unió ez alatt számos forrást nyitott Magyarországnak is helyben, Európában történő energiatermelésre és ebben a megújuló energiaforrások nagyobb szerepére, valamint az energiafüggőség, illetve az energiafelhasználás csökkentésére. Ezeket a programokat az EU most „felturbózta” – ismertette.

Budapest sorra tette le javaslatait a kormány asztalára, hogy az EU Helyreállítási és újjáépítési alapjából az egész ország számra fontos energiaberuházásait finanszírozza – de a kormány, más európai országokkal ellentétben, eleve kihagyta a fővárost az alap felhasználásra vonatkozó terveiből, sőt a EU-nak benyújtott 7 éves költségvetési tervéből is – mondta el a főpolgármester-helyettes.

Magyarország eddig nem kapott a Helyreállítási és újjáépítési alapból, sőt a kormány korábban a visszafizetendő részt is visszautasította – Budapest erre azt mondta, a visszafizetendő részt szívesen felhasználná, mert beruházásai megtérülnek: „nem munkabér lenne belőle, hanem saját energiatermelés, meg hőszigetelés, meg buszcsereprogram” – ismertette.

Budapest egyébként az itt keletkező szemét feléből távhőt és villamos energiát termel, méghozzá annyit, amiből biztosítani lehet a budapesti közvilágítást.

„Egy baj van, hogy ezt a bevételt elvonja a kormány” – közölte Tüttő.

A kormány ahhoz sem járul hozzá, hogy Budapest az energiaberuházásaira az Európai Befektetési Banktól, az EIB-től hitelt vegyen fel, pedig az hajlandó lenne ezeket finanszírozni– ismertette.

Elmondta: Budapest 8 éven át a piacon vásárolt energiát, mert ott sokkal olcsóbban kapta, mint a kormány „rezsicsökkentett” ára; csak decemberben „menekült át” a védett árba. Most azonban, hogy „már lett volna kit megvédeni”, mert elkezdtek fölfelé menni az árak, „kihajította” a kormány az önkormányzatokat a védett ár hatálya alól.

Arra a kérdésre, hogy mennyi forrás hiányzik Budapest energia- és környezeti beruházásaiból, azt felelte: „2 ezer milliárdot 15 perc alatt össze tudnék rakni”. Hozzátette azonban: végösszegről nem lehet beszélni.

Mint mondta, az államot és alrendszereit tekintve például a közösségi közlekedésben fogy sok energia, ezért fontos ennek fejlesztése, erősítése, zöldítése; „a 3-as metró önmagában több utast szállít naponta, mint a MÁV az ország egész területén”.

A legtöbb energiát az épületek fűtése és hűtése viszi el, 1 fok hűtéskülönbség is 8-10%-ot jelent energiafogyasztásban – hívta fel a figyelmet.

Elmondta: Pécs és Miskolc mellett Budapestet is beválasztották annak a 100 európai városnak a körébe, melyek 2030-ra szeretnének a klímasemlegességgel egyenértékű energiahelyzetet elérni, „erre az Európai Bizottság fog forrásokat csatornázni”.

Kapcsolódó párttagok