Ennyi nem elég!

Az MSZP üdvözli a hátrányos helyzetű fiatalok megsegítésére létrejött programokat, különösen, ha az a felsőoktatásba való bejutásukat segíti. Balog Zoltán mai bejelentése, miszerint meghosszabbították az erre a célra szánt négymilliárd forint összegű pályázatot, azonban aggodalomra ad okot.

Balog Zoltán is beismerte, hogy az eredeti határidőig nem érkezett annyi pályázat, amennyi forrás rendelkezésre áll. Nehezen hihető, hogy ez azért történt, mert a középiskolák - különösen a hátrányos helyzetű térségekben - nem kívánják pályázati forrásból támogatni a diákjaikat.

Egyrészt elképzelhető, hogy a pályázat kiírása nem biztosít olyan feltételeket, amelyeket a legnehezebb helyzetben lévő középiskolák hatékonyan ki tudnának használni. Másrészt hiába vannak milliárdos
mentorprogramok, ha a felsőoktatásban tandíjat kell fizetni.

A hátrányos, és halmozottan hátrányos helyzetű fiataloknak is meg kell adni a lehetőséget, hogy tehetségüket a felsőoktatásban tudják kiteljesíteni és a tanulás által kiszakadhassanak abból a nehéz életkörülményből, amibe a Fidesz három év alatt csak még mélyebbre taszította őket.

Ám ehhez nem elég egy felzárkóztató program, mert a valódi eredményekhez a felsőoktatásban - különösen a tandíj kérdésében - is gyökeres változásokra, jelentős könnyítésre van szükség.

Bangóné Borbély Ildikó,
elnökségi tag