mszp.hu | Belföld, Külföld | Tusványos nyílt levél
2014. november 23. 10:16

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (16.)

Az „elakadt” Európa fideszes hazugsága; avagy kétezer-nyolcszázötven órával Orbán tusványosi beszéde után.

Magyarország helye Európában van. Ahhoz, hogy a rezsim ne "hátráljon ki szépen lassan" az európai közösségből, le kell bontani a maffianisztikus kétharmadot. Ahhoz, hogy Magyarország az európai úton maradjon, az ellenzéki jelölt Horváth Imrének ma győznie kell Újpesten! 

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Európai Unió csak egy „elakadt projekt”, a megújuló Európa-politika „megcsinálása” pedig rá vár, miután azt senki nem vállalja fel – erről beszélt legutóbb Németországban. A Fidesz elnökétől megszokhattuk már, hogy rezzenéstelen arccal képes meghazudtolni saját magát és elveit, szembeköpni korábbi önmagát és képes szégyenérzet nélkül bármilyen színű köpönyeget magára ölteni. Így jutott el a radikális liberalizmustól és a Liberális Internacionálé nyolc éven át betöltött alelnökségétől a keresztény-konzervatív pálforduláson át a tusványosi „illiberális államig”, a szovjetek kikergetésétől az oroszokkal való energiapaktumig. 

Orbán Viktor az európai közösségről is mindig provokatív kétértelműséggel beszélt, 1999-ben például azt mondta: „Nem történik tragédia, ha nem valósul meg 2003-ban a csatlakozás. Most sem vagyunk az Unió tagjai, s mint látjuk, van élet az EU-n kívül is.” Tíz évvel később, ellenzéki vezetőként már a minél erősebb Európa mellett érvelt kedvenc házi lapjában, mondván „hazánk csatlakozása óta a magyar polgárt sok szempontból az Európai Unió óvja – nem egy esetben saját kormányának politikájával szemben; az uniós normák sokszor a kormány féken tartását szolgálják.” Most pedig ismét Európa „akadozásáról” szónokol, miközben tűri, sőt támogatja, hogy régi elvbarátja vállalhatatlan módon kivitesse a magyar törvényhozásból az uniós zászlót. A Fidesz vezetői bűnös mód hagyják és gerjesztik az Európa-ellenességet, elfelejtve, hogy csatlakozásunk óta nagyjából hétezer-milliárd forint érkezett Magyarországra különböző támogatások formájában, amely 2004 óta évente átlagosan két százalékkal növelte a magyar nemzetgazdaság teljesítményét. Orbánék elhazudják, hogy az utóbbi időszakban szinte nincsen egyetlen olyan érdemi beruházás sem, amelyet ne kizárólag az „elakadt” Unió finanszírozna. Legyen az gyárbővítés vagy felcsúti sertésnevelde. 

A Fidesz valódi baja Európával az, hogy ebben a klubban nem tűrik a demokratikus elvek lebontására épülő, elvtelen hatalomtechnikát. A Fidesz valódi baja Európával az, hogy ebben a klubban az orbáni maffiaállam inkább hasonlít egy fertőző tályoghoz, mintsem követendő példához. A Fidesz valódi baja Európával az, hogy minden erőfeszítése ellenére a magyar emberek mégiscsak több Európát és kevesebb putyinokráciát akarnak. 

Európa nem tökéletes. Az Unió újrahangolásra és hatékony nemzeti érdekérvényesítésen alapuló, progresszív szövetségekre szorul. A szociáldemokraták ebben vesznek részt. Mert, Európa, mi vagyunk. 

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő