mszp.hu | Külföld | EU
2014. december 14. 11:41

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (19.)

Nem hagyjuk, hogy újra vasfüggöny zárjon el minket Európától; avagy háromezer-háromszázhetven órával Orbán tusványosi beszéde után

Huszonöt évvel ezelőtt egy magyar politikus, egy valódi államférfi történelmet írt: az oldalán Alois Mock osztrák külügyminiszterrel, kezében hidegvágóval, jelképesen átvágta a vasfüggönyt és ezzel megnyitotta az utat Európa felé. Horn Gyula huszonöt évvel ezelőtt lebontotta a szögesdrótkerítést és ezzel lehetővé tette, hogy Magyarország oda tartozzon, ahová mindig is tartozott és ahová mindig tartoznia kell: Európához. Azok, akik most hirtelen felindulásból az elmúlt huszonöt év minden lépését és eredményét szeretnék meggondolatlanul kidobni az ablakon, az ehhez hasonló történelmi tetteket is megtagadják. Felelőtlenül. Vannak azonban olyanok is, akik huszonöt évvel a valódi rendszerváltást követően, a Szent István-i törekvés tulajdonképpeni beteljesítése után újra vasfüggönyt húznának Európa és Magyarország közé. Nem nyirkos fémdrótból, hanem ideológiai és gazdasági zárványból font, illiberális vaskerítésből. 

Orbán Viktor állama szembe megy minden olyan felvilágosult értékkel, amelyért magyar őseink és hőseink évszázadokon át küzdöttek, amelyekért honfitársaink nem egyszer életüket adták. A Fidesz vállaltan megveti a nyugatos európai közösség elveit, számára csak a gazdasági érdek, a guruló rubelek számítanak. Ők az uniós zászlót nem kérik, csak az unió pénzét. Mi, szociáldemokraták nem fogjuk hagyni, hogy bárki újra vasfüggönyt emeljen hazánk és Európa közé! Mi, Brüsszelben, az MSZP „előretolt európai csatáraiként” egyszerre leszünk a magyar szociáldemokraták nemzetközi hálózatépítői és az európai értékek magyarországi őrei! Ezt szimbolizálva a pártértekezleten egy újkori hidegvágót adtam Tóbiás József pártelnöknek, arra kérve: bontsuk le együtt az újkori vasfüggönyt!

A rezsim ideje lejárt. Hamarosan megroppan és szilánkokra törik. Ezután újra friss levegőjű, szabad, megmásíthatatlanul európai köztársaságot fogunk építeni. Mi, közösen. 

Addig pedig továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.
 

dr. Ujhelyi István

az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

2014. december 14.