mszp.hu | Belföld, Külföld | európai közösség
2014. december 28. 11:04

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (21.)

Búcsú az orbáni gyarapodás esztendejétől; avagy háromezerháromszáz órával Orbán tusványosi beszéde után.

Pár nap és elbúcsúztatjuk a 2014-es évet, amelynek – legalábbis számomra - egyik mérföldköve a jelenlegi miniszterelnök tusványosi beszéde volt. Orbán Viktor ekkor tette kétségektől mentesen világossá: milyen rezsimet épít az egykori Magyar Köztársaság helyén. Ekkor fogadtam meg, hogy minden héten emlékeztetni fogom a közvéleményt: veszélyes irányba tartunk. Ez az idei utolsó nyílt levél.

Orbán Viktor azt ígérte kétharmados győzelmekor, hogy az „összefogás” után jön a megújulás, az elrugaszkodás, majd 2014-ben a „gyarapodás éve”. A rezsim névadója csak azt felejtette el hozzátenni, hogy nem a választók, hanem a Fidesz vezetőinek és kiszolgálóinak gyarapodásáról beszélt. Magyarország és a magyar emberek ugyanis 2014-ben is csak vesztettek a nemzeti együttműködésnek hazudott rendszerrel. Miközben Orbán oligarchái milliárdokat „felejtenek el” beírni a vagyonbevallásukba, a Fidesz vezető politikusai egyre látványosabban szakadnak el indokolatlan jólétükben a magyar valóságtól, a tanácsadók pedig félmilliós luxustáskákat lóbálnak a megélhetésükért tüntetők előtt, addig Magyarország egyre csak csúszik lefelé. 2014 a magyar emberek számára nem a beígért gyarapodás, hanem az egyre erősebb nélkülözés éve volt.

Az UNICEF hiteles adatai szerint az öt évvel ezelőtti állapothoz képest Magyarországon ma harmincháromezerrel (!) több gyermek él szegénységben, az elmúlt években pedig hazánkban nőtt a leggyorsabban a gyermekszegénység az uniós tagországok közül. Ezek nem a gyarapodás jelei. Tudható, hogy a magyar munkavállalók egynegyede ma a létminimum megteremtéséhez szükséges fizetésnél is kevesebbet keres és négymilliónál is jóval többen vannak, akik a létminimum alatt élnek. Bár Orbán Viktor „nem ért egyet a statisztikákkal”, ettől még ez az igazság. A rezsim névadója gyarapodást, jólétet és békét ígért. Ehelyett 2014-ben lecsúszást, tovább mélyülő szegénységet és állandósuló háborús retorikát hozott. Orbán Viktor hazudott Magyarországnak. Nem kicsit, nagyon.
2015 a baloldal visszatérésének esztendeje lesz. A rezsim bukásra van ítélve, meg fogjuk mutatni, hogy Magyarország tényleg többet érdemel.

Én jövőre is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

 

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2014. december 28.