EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (22.)

Nem lehet más, csak politika; avagy háromezer-négyszázhetven órával Orbán tusványosi beszéde után

A rezsim kéregpáncélja érezhetően megroppant az elmúlt hónapokban, az állampárti vezetés az újbóli kétharmad részegítő magabiztossága után most pánikszerűen kapkodni kezdett a békemenet-méretűre duzzadt elégedetlenek láttán. Nem voltak ugyanis érdemben hozzászokva ahhoz, hogy tízezrek követeljenek igazságot és változást. Hogy vannak, akik nem félnek kilógni a nemzeti együttműködésnek hazudott rendszerből és nem tűrnek tovább. És, hogy egyre többen vannak. A tiltakozásokon szavazóinkkal együtt ott vagyunk mi is, így lehet többsége a mást akaróknak. Így, együtt üthetünk majd újabb rést az orbáni rendszeren a veszprémi választáson is pár hét múlva.
 
A változást akaró százezrek általános kiábrándultsága jogos. De önmagában kevés. Mi, szociáldemokraták tanultunk elmúlt évekbeli hibáinkból. Vállaltuk, megkövettük és kijavítottuk azokat. Tanultunk versenytársaink bűneiből is: tudjuk, látjuk, érezzük, hogy ez a betokosított zárványország csak az egyre gyorsuló sorvadás felé vezet. Tudjuk, mi a teendő. 

Az utca hangja megfelelő iránytű a változáshoz. Sokszínűségével és kiforratlanságával is formálni fogja a rezsim bukása utáni rendrakást. Azok azonban, akik az árbockosárból most – ráadásul olykor eltérő irányokban - az áhított földnyelvek felé mutatnak, ne felejtsék: a sikeres célba éréshez ismerni kell a térképet, tudni a cölöpök helyét, végig egyben tartani a legénységet, közösen húzni a lapátokat és azzal is tisztában lenni, hogy merre tovább a partraszállás után. Mindenkire szükség van egy ilyen hajón: tapasztalt kormányosra, éleslátó navigátorokra, pontosan célzó ágyúsokra, kitartó evezősökre. Ha valamelyik hiányzik, bizonyosan elbukik a küldetés. 

A változást akaróknak igaza van: nem lehet ugyanazt csinálni, mint eddig, csak jobban. Tudjuk, hogy mást és másképpen kell. Igen, lehet más a politika. De érteni kell azt is: a megoldás nem lehet más, csak a politika. 

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2015. január 4.