mszp.hu | Belföld | útdíj
2015. január 11. 10:26

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (23.)

Tiltakozom, Miniszterelnök Úr!; avagy háromezer-hatszáznegyven órával Orbán tusványosi beszéde után

Orbán Viktor még akkor is sértően cinikus szokott lenni, amikor egyszerűen jó reggelt kíván; de most, az új útdíj-rendszerrel kapcsolatban azoknak is bizonyította szégyenteljes pökhendiségét, akik eddig vak hittel tűrték a rezsim kiépülését. „Amit most hallunk, az a próbaüzem gépház-zaja” – fogalmazott egészen pontosan a miniszterelnök az állami rádiónak adott interjújában a minap. Szerinte a megyei matricák rendszerét „mindenki támogatja”, akinek mégis valami „baja lenne” az új sarccal, azt Orbán arra bíztatta, hogy most tiltakozzon, mert a kormány a hónap végén felülvizsgálja a rendszert. 

Tisztelt Miniszterelnök Úr, akkor én ezennel a leghatározottabban tiltakozom az új útdíjszabás rendszere ellen! Magyar állampolgárként, rendszeresen autózó családapaként és az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnökeként egyaránt. Orbán Viktor mérhetetlen és gyalázatos cinizmussal azt állítja, hogy ez csak afféle „próbaüzem”, teljesen normális tehát, ha a működése némileg zajos. Egy unortodox, a rezsim akaratát erőszakkal keresztülverő rendszerben bizonyára. Egy normális, európai demokráciában viszont ez nem így történik. Önök alkotmányellenesen minimális felkészülési időt sem hagytak az érintetteknek, előzetes számításokat nem végeztek és még a saját pártjuk polgármestereit sem kérdezték meg a tervezetről. Ez nem gépház-zaj, Miniszterelnök Úr; ez gyalázat!

Egy ilyen átfogó, számos gazdasági ágazat miatt áttételesen milliókat érintő változást ilyen kontár és pitiáner módon bevezetni több mint hazárdjáték. Egyszerű útonállás. Ha kellően előkészítették és megvitatták volna, nem lenne „gépház-zaj”. Néhány napja Seszták Miklós fejlesztési minisztertől az előzetes hatástanulmányok megismerését kértem, de eddig válaszra sem méltatott. Ez is magáért beszél. 

Az új sarc vállalhatatlan és tarthatatlan, ami ellen a leghatározottabban tiltakozni kell. Én ezt teszem, remélem – ahogyan ígérte – figyelembe is fogják venni. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a megyei matricák rendszerét Ön szerint mindenki támogatja, csak annyit javaslok Önöknek: néha nézzenek olyan híradókat is, ahol nem a közszolgálatinak csúfolt állami média felkért színészei nyilatkoznak. Higgyék el, egy egészen másik Magyarország fog feltárulni Önök előtt!

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2015. január 11.