mszp.hu | Belföld, Külföld | roma-gyilkosságok terror
2015. január 18. 11:22

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (24.)

Hol voltatok a romagyilkosság idején?!; avagy háromezer-nyolcszáz órával Orbán tusványosi beszéde után

Egy héttel ezelőtt százezrek vonultak Párizs és Brüsszel utcáin, hogy egyértelművé tegyék: Európa egységes, értékrendjében szilárd és megingathatatlan. Most, hogy a világot és benne az európai közösséget is egyre erőszakosabb szociális válság feszíti, különösen nagy szükség van a határozott és egymás karját átkulcsoló kiállásra. Szükség van arra, hogy kiálljunk közös értékeink mellett és kiálljunk egymásért. Mert nekünk, európaiaknak közös a sorsunk.

De nem csak akkor kell, illetve kellene ezt megtennünk, amikor sokkoló felvételeket látunk a televízióban. Nem csak akkor, amikor a terror beköltözik a szomszédba, amikor a saját közegünket megsebző erőszakot látunk. A leghatározottabban fel kell emelni a szavunkat minden esetben, amikor az értelmetlen terror, az esztelen faji-, vallási alapú erőszak ártatlan áldozatokat szed.

Hol voltatok, hol vagyunk akkor, amikor az Iszlám Állam keresztények ezreit mészárolja le?

Hol voltatok, hol vagyunk akkor, amikor a Boko Haram terrorszervezet bombát robbant a This Day című napilap szerkesztőségénél?

Hol voltatok, hol vagyunk akkor, amikor egy tíz éves kislány robbantja fel magát egy nigériai piacon, mártírhalált vállalva?

Hol voltatok, hol vagyunk akkor, amikor börtönre és korbácsütések százaira ítélnek egy, a liberális értékek mellett felszólaló szaúdi fiatalt?

És, hol voltatok, hol vagytok akkor, amikor a magyar cigányság ellen uszítanak? Miért nem rendültetek meg, amikor Tatárszentgyörgyön könyörtelenül elvették egy ötéves romagyermek életét? Miért nem volt milliós magyar békemenet a romagyilkosságok idején, egyértelművé téve az alávaló szélsőségeseknek: mindenkit megvédünk, ha kell?! Meddig tűrjük a radikális jobboldal erőszakosságát, etnikai uszításait? Ez utóbbi mindannyiunk felelőssége.

A Jobbik esztelen lázítása és a Fidesz provokatív országvédelmi akcióterve helyett valójában egy európai, „etnikai béketervre” lenne szükség. Civilizációk harca helyett józan, bölcs gondolatokra és kiegyezésre. Vajon miért a magyar miniszterelnök az egyetlen, aki az összetartozás kegyeleti menetén a kirekesztésről beszél?

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István

az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

2015. január 19.