mszp.hu | Belföld | Tusványos
2015. január 25. 11:24

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (25.)

A kormányfő eddigi legnagyobb hazugsága; avagy háromezer-kilencszázhetven órával Orbán tusványosi beszéde után

Orbán Viktor miniszterelnök egy dologban következetes ember: kötcsei és tusnádfürdői beszédében is meglehetősen világosan elmondta, hogy miként kívánja megvalósítani a centrális erőteret, majd az abból kiburjánzó illiberális államot. És meg is valósította, ha a szükség úgy hozta: félrelökve bármit és bárkit az úton. Ha nem mutatunk erőt, akkor saját és szűk baráti köre gyarapodásának már szinte semmi sem szab gátat, még az erkölcs és a minimális önkontroll sem. Ebben is tartotta a szavát: „csak a Fidesz”.

A rezsim kiépítője legutóbb Brüsszelben arról beszélt, hogy a magyar kormány „őszinte kapcsolatokra” törekszik mindenkivel, mert nem szereti a „sumákolós külpolitikát”. Ennél nagyobbat Orbán Viktor már régen hazudott. A Fidesz európai és külpolitikája ugyanis kizárólag a sunyiságra épül. Őszinteségről beszélnek, de közben gyáván titkolják a putyini elkötelezettség fájdalmas részleteit. Nyugati értékekről papolnak, de néhány ezüstért baltás gyilkosokat is lelkiismereti probléma nélkül szabadon engednek. Egyszerre hirdetnek „új fejezetet” az amerikai-magyar kapcsolatokban és ugranak neki a világhatalomnak pökhendi kiskakasként. Orbán tagadja a kivándorlást és a külföldre menekülő magyarok kapcsán jótékony „közös gazdasági térről” beszél, de közben a külföldi cégeket már vasvillával kergeti el ugyanebből a „gazdasági térből” és zsebre dugott kézzel, mosolyogva ünnepli a szocialista kormányok idején hazánkba települt beruházások újabb eredményeit. Az európai közösséget egyik mondatukkal hazánk védelmezőjének nevezik, másik mondatukkal már „kihátrálnának” belőle. A Fidesz vezetői még azt sem tudják eldönteni, hogy van-e helye az uniós zászlónak a magyar Parlamentben. Ez több, mint sumákolás: ez veszélyes, felelőtlen hazárdjáték. Telitáras orosz rulett.

Mi szociáldemokraták világos, egyenes és számonkérhető álláspontot képviselünk. Egy erős és szövetséges Európa, egy európai Magyar Köztársaság pártján állunk. Ezért teszünk, ezért dolgozunk. Készül az MSZP Európa-politikai vitairata, a párt vezetői pedig diplomáciai offenzívába kezdenek, hogy ne a sötét sunyiság legyen a hazánkról kialakított kép. Az, hogy az Európai Szocialisták Pártja idén nyáron Budapesten tartja következő kongresszusát, bizonyítja, hogy ebben a munkában is erős szövetségeseink vannak.

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István

az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő