mszp.hu | Belföld, Külföld | nyílt levél
2015. február 08. 13:48

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (27.)

- Reagálás a Fidesz hazaárulást kiáltó közleményére; avagy négyezerkétszázhetven órával Orbán tusványosi beszéde után -

Az orbáni rezsim tehetetlensége láthatóan már a kormánypárti kommunikációt is elérte: egy európai politikus tiszta és világos mondataira is csak a romlott Habony-sablonok egyikét tudták előhúzni, nevesül az ordas hazaárulózást. A Fidesz szerint Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója elnökének magyarországi látogatása és nyilatkozata egyszerű lejárató hadjárat, amellyel „brüsszeli szocialistákat uszítanak hazánk ellen”. Őszintén lesújtó, hogy a jelenlegi kormánypárt csak ezzel a gerinctelen és nemzetietlen kirekesztéssel tud válaszolni mindarra, amire ezek szerint egyébként nincs válasza.

„Magyarország egy értékes, nagy nemzet, amely nem érdemli meg, hogy morális, szociális válságban legyen” – ezt mondta többek között Gianni Pittella, amikor az MSZP választmánya előtt beszélt. És mélyen igaza van. Egyetértünk olasz barátunkkal abban is, hogy ezen morális és szociális válság oka elsősorban az elmúlt évek rossz kormányzásában keresendőek, nem pedig – „infantilis módon” - az Európai Unióban. Pittella skandalumnak nevezte, hogy Magyarországon már több mint négymillióan élnek a szegénységi küszöb alatt, hogy a kormány skizofrén – egyszer ide, egyszer oda álló – külpolitikát folytat, illetve, hogy komoly problémák vannak az információ- és médiaszabadsággal. Ez utóbbit mi sem bizonyította jobban, hogy veszprémi tájékoztatóján az állami média kirendelt tudósítója elnézést kért, amiért papírból olvasta fel az európai politikusnak feltenni kívánt kérdéseket, de – mint mondta – alig pár perccel korábban kapta csak meg azokat a budapesti központtól. A szűk pórázra kötött újságírót emiatt a tények sem tudták megzavarni, csak azt sorolta újra és újra, amit a párt-, bocsánat állami médiaközpontból előírtak neki. Gianni elsőkézből tapasztalta meg, mit jelent a magyar sajtó- és szólásszabadság.

Emlékeztetőül, az olasz politikus azt mondta: „Magyarország egy értékes, nagy nemzet, amely nem érdemli meg, hogy morális, szociális válságban legyen.” A rezsim otromba válasza alapján a Fidesz ezzel nem ért egyet. Nagy kár.

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő