mszp.hu | Külföld | Ságvári Endre
2015. március 01. 10:06

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (30.)

 -Nem hagyhatjuk hátra hőseinket, Ságvári-tábla Brüsszelben!; avagy négyezerhétszáznyolcvan órával Orbán tusványosi beszéde után. -

Nem voltam „SÁGVÁRIS”, de tudom, hogy milyen büszkeség annak lenni. Nem pusztán egy antifasiszta ellenálló neve, hanem rang és dicsőség. A szegedi gimnázium erőszakos átnevezése ellen nem egykori diákként tiltakozom, hanem szegedi polgárként, családapaként, baloldali politikusként, antifasiszta gondolkodóként, egyszerűen: jóérzésű emberként.

Az Orbán-kormány és a Fidesz az elmúlt években – korábban elképzelhetetlen – erkölcsi mélységbe süllyedt, ezért ez az ideológiai pusztítás tulajdonképpen már nem okoz meglepetést. A Gyakorló Gimnázium átnevezésének – a szélsőségek felé történő hódolással egyenlő - szorgalmazása beleillik a rezsim vírusszerű politikájába. A jelent már megfertőzték, a múltat pedig megpróbálják lelketlenül elhazudni. Ságvári Endre életútja és tragikusan fiatal halála nem a sztálinizmus bűneihez, hanem a tomboló nácizmus elleni küzdelemhez köthető. Ságvári neve alatt Szegeden kiváló elmék, tisztes polgárok, országot irányító szakemberek kerültek ki az iskolapadból; a jelenlegi kormány több tagja is. Egy értékes, összetartó és büszke közösséget készül most a kormányzat megbecsteleníteni. Nem fog sikerülni. Mert nem sikerülhet. Mi nem hagyhatjuk hátra hőseinket! 

Tudjuk, milyen a Fidesz értékválasztása: mindig az aznapi, gombokra váltható érdekek mentén fordul. A mi szociáldemokrata és antifasiszta értékeink viszont állandóak, és ezt büszkén vállaljuk! Ennek jelképeként a brüsszeli Európai Parlamentben lévő irodám folyosója szimbolikusan a „Ságvári köz” nevet fogja viselni a jövőben. 

A Fidesznek is el kell döntenie, hogy a Jobbik vagy az antifasiszták oldalára áll.

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő