mszp.hu
2015. május 24. 12:52

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (42.)

Egy bevándorlóról, aki magyar akart lenni; avagy hatezerkilencszázhúsz órával Orbán tusványosi beszéde után

„Egyértelmű parancs a szolidaritás”- remélhetőleg a jelenlegi keresztény-konzervatív kormányzat vezetőihez is eljutott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek minapi kijelentése a menekültkérdéssel kapcsolatban. Könnyű érvelés lenne Orbán Viktor ezügyben tett folyamatos provokációjára Szent István intelmeivel („a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak”) vagy Ferenc pápa legutóbbi, a szolidaritást és a menekültek befogadását ösztönző tanításaival válaszolni. Valódi érvek vagy gondolatok helyett erre is a sivár viszontválasz csupán az lenne: aki Orbán politikáját kritizálni meri, az hazaáruló. Ennyire futja. 
A szociális- és rendszerbeli válság mentén Európa egyik legfeszítőbb kérdése valóban a menekültválság. Amiről beszélni, vitatkozni kell. Egy civilizált, nyugatos, emberséges, egyszóval keresztényi Európa azonban csakis közös, a szolidaritás alapértékére építő választ adhat erre a kérdésre. A bezárkózó, kirekesztő, lebutított és provokatív külön utak ellentétesek a keresztényi, európai értékvállalással, egyszóval az emberiességgel. Nem lehet egyszerre keresztényi Európát hirdetni, majd pogány barbár módjára cselekedni. 
Nemrég olvastam egy megrendítő portrét egy szomáliai fiúról, aki a háború elől menekült Európába és nyomasztó útja végén a bicskei menekültállomásig, majd a fóti gyermekközpontig jutott. Az elmúlt években megtanult magyarul, tanult Szent Istvánról, ’48-ról és ’56-ról, leérettségizett, önszorgalomból elkészítette az első szomáli-magyar szótárat, idővel magyar állampolgári esküt is tett. Magyar akart lenni. Magyarországon akart élni, dolgozni, tenni azért a közösségért, amelyik befogadta. „A béke a legszebb szó a világon, Magyarországon pedig béke van. Itthon vagyok!” – nyilatkozta az egyik napilapnak másfél évvel ezelőtt. Azóta a rendszer elengedte a kezét, álláshoz, boldogulási lehetőséghez tisztes erőfeszítései ellenére sem jutott. Úgy hallani, a sokezernyi magyar fiatalhoz hasonlóan ma már ő is Angliában él, de közösségi oldalán a borítóképe szívszorító módon még most is az esti Budapest fényeit hirdeti. Hát így. 
Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2015. május 24.