mszp.hu | közmunkaprogram
2015. július 12. 10:31

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (49.)

Lesújtó európai bizottsági vélemény az orbáni közmunkaprogramról; avagy 8100 órával a miniszterelnök tusványosi beszéde után 

Miközben a fideszes rezsim megint újabb százmilliókat készül elkölteni, hogy unortodox teljesítményét fényezze a választók előtt, a kirakatba tett látszateredményekről sorozatban derül ki a rideg valóság. Az Európai Bizottság legutóbbi országjelentése például bebizonyította, hogy a magyar kormány a szegénység valódi felszámolása helyett csak félmegoldásokkal akarja kezelni a problémát. 

Míg az orbáni propaganda szerint a magyar foglalkoztatási mutató történelmi magaslatokat ért el 2014-ben, a munkanélküliség aránya pedig történelmi mélypontra süllyedt, aközben pontosan tudható, hogy a számok a szegénységet konzerváló közmunkaprogram és a külföldön dolgozó százezrek nélkül sokkal rosszabbak lennének. A magyar közmunkaprogram ráadásul komoly csapdahelyzetet konzervál, mivel szinte képtelenség visszatérni a rendszerből a munka világába. Tavaly az eredményes kilépések száma alig haladta meg a tizenhárom százalékot. Pedig vannak követhető példák is: a célzott programot működtető Lengyelországban például a közmunkások hatvan százaléka, vagyis a magyarok négy és félszerese tud rövid időn belül elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. 

A napokban írásbeli kérdéssel fordultam Marianne Thyssenhez, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosához, hogy a hasonló programok eredményességéről és a lehetséges uniós forrásokról kérjek tájékoztatást. A biztos pofonkeménységgel jelentette ki, hogy a magyarországi közmunkaprogram „csupán korlátozott számú pozitív hatással jár” az elsődleges munkaerőpiacra történő integráció tekintetében, és számos közmunkás rendszeresen újra részt vesz a programban. „Emellett az alacsony elérhető bérszint miatt a program nem csökkentette a szegénységet sem” – tette egyértelművé Thyssen. Egyenes, világos értékítélet Európából. 

A 2010-es kormányváltás után a jobboldali kabinet által meghirdetett (a „segély helyett munka” elvre épülő) közmunkaprogramban a munkanélküli ember valójában a lusta, dolgozni nem akaró, a társadalom keresőin élősködő emberrel lett egyenlő. Jelenleg a magyar közmunkások nem tartoznak a Munka Törvénykönyve alá; kevesebb bér, szabadság, jog és továbblépési lehetőség illeti meg őket. Ennek következményeként tisztességes, dolgos emberek is bennragadnak a zsákutcás rendszerben. Egy tisztességes kormányzatnak csökkentenie kellene a közmunka dominanciáját a foglalkoztatási intézkedéseken belül és erősítenie az aktiválási elemeket. De úgy látszik, Orbánék nem akarnak tisztességesek lenni. 

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, EP-képviselő