mszp.hu | Belföld, Külföld | önkormányzat 2014 fejlesztések
2014. szeptember 28. 10:09

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (8.) - Ezerötszáz órával Orbán tusványosi beszéde után -

Nyílt és ijesztő őszinteséggel beszélt ezerötszáz órával ezelőtt Orbán Viktor arról, hogy milyen putyinokratikus államberendezkedést akar megvalósítani Magyarországon. Az elmúlt héten, a rezsim vezető tagjai szégyenérzet nélkül felvállalták azt is, hogy nem a hatályos fejlesztési tervek és a regionális szükségletek, hanem egyszerű politikai hitvallás, gyarló fideszes elkötelezettség alapján fogják felhasználni az Európai Unió által biztosított forrásokat.

Kövér László házelnök még burkoltan fogalmazott, amikor az önkormányzati választás tétjéről azt mondta: az a városvezetés lehet majd sikeres, amely együtt tud működni a kormányzattal, az együttműködés lehetőségét pedig megkönnyíti, ha kormány és önkormányzat „azonos értékalapról képzelik el a jövőt”. Tállai András nemzetgazdasági államtitkár ennél már jóval világosabban beszélt, amikor kijelentette: „az, hogy egy adott megye hogyan fog részesülni a 2014-2020-as európai uniós támogatásokból, nagyban függ attól, milyen politikai összetételű lesz, kik fogják vezetni a megyét.” A Fidesz-kormány ezzel immár nem egyszerűen csak hazudik az uniós források felhasználhatóságáról, hanem nyíltan felvállalt korrupcióval zsarolja a magyar választókat! Az orbáni rezsim már eddig is számos, európai demokráciákban átléphetetlennek gondolt határpontot szakított át, most azonban a nyílt gazemberség szintjére süllyedt.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 174. és 175. cikkelye egyértelműen irányt mutat a regionális felzárkóztatás és a hozzá kapcsolódó támogatások alapelveit illetően. Az Európai Parlament és a Tanács rendeletei egyértelműen szabályozzák a regionális, szociális és kohéziós alapok felhasználásának általános rendelkezéseit. Nem beszélve arról, hogy a magyar kormány által a napokban megkötött és nyilvánosságra hozott, a 2014-2020-as fejlesztési időszakra vonatkozó partnerségi megállapodás egyértelműen tartalmazza, hogy a következő időszak forrásait mire és miként lehet felhasználni. A rezsim öltönyös tolvajai azt is elfelejtik, hogy saját kormányuk 1298/2014. számú határozata tételesen rendezi, hogy a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó terület- és településfejlesztési forrásokból melyik megye és melyik nagyváros egészen pontosan hány forintra számíthat. Nem a Fidesz adja a forrásokat, hanem Brüsszel.

Az Európai Unió által nyújtott támogatások nem a fideszes rezsim kiszolgálóinak zsebpénze. Az a magyar, a német, a brit, vagy épp a francia adófizetők pénze. A mi közpénzünk. Amelyet nem a fideszes urambátyám logika alapján lehet és kell elosztani. A rezsim nyílt beismerése és nyílt zsarolása miatt kénytelen leszek érdemi jogi lépéseket tenni. Ennek részleteiről hamarosan beszámolok. Ha a Fidesz-kormány nem a szükségletek, nem a magyar választók és városok érdekében akarja felhasználni az uniós közpénzt, hanem saját pártkiszolgálóinak gyarapodására, akkor megsérti az európai közösség érdekeit és törvényeit. Ezért pedig felelnie kell! És felelni is fog!

Addig, továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő