mszp.hu | Belföld | Navracsics uniós biztos nyílt levél
2014. október 05. 10:20

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (9.)

- A miniszterelnöknek vissza kellene léptetnie Navracsicsot; avagy ezerhatszázhetven órával Orbán tusványosi beszéde után –

Orbán Viktor és a putyinokratikus magyar rezsim bélyege túl erős volt Navracsics Tiboron, ezért hiába erőltette magára a lojális európai álarcát: Európa nem hitt neki. Hiába tolta el magától az Európai Parlament kulturális bizottsága előtti meghallgatása során múltját és még magát Orbán Viktort is, az európai közösség nem hitte el neki, hogy hitelesen és őszintén tudja képviselni közös, demokratikus értékeinket és törvényeinket. Ezzel nem (csak) Navracsics Tiborról, sokkal inkább a magyar kormányfőről és taszító rezsimjéről állítottak ki bizonyítványt. Már nem hisznek nekik. Orbán Viktor miniszterelnök ezért jobban tenné, ha – nem kockáztatva a következő napok esetleges elutasító döntését – inkább visszavonná Navracsics Tibor jelölését és az oktatási és kulturális portfólió ismeretében olyan szaktekintélyt delegálna az Európai Bizottságba, aki megfelel az elvárásoknak és nem volt bűntársa a rezsimépítő kormánynak. Akinek bőrét nem égeti az orbáni bélyeg.

Navracsics Tibor a bizottsági meghallgatásán Brüsszel iránti lojalitásáról és az európai értékek őrzésének, az európai jogszabályok betartatásának felelős vállalásáról beszélt. Úgy beszélt, pontosabban úgy próbált beszélni, ahogyan azt egy hiteles uniós biztostól elvárják, elvárjuk. A felsőoktatás versenyképességéről, az oktatásba, mint mindannyiunk jövőjébe való mind több befektetésről, az uniós állampolgárság felemeléséről és tartalommal való megtöltéséről, a civil szervezetekkel való virágzó együttműködésről szóltak programpontjai és biankó csekkre kiállított vállalásai. Szép szavak voltak. Kár, hogy a szavazatosságuk fájóan romlott.

Navracsics Tibor ugyanis helyettes kormányfőként és a jogalkotásért felelős miniszterként bűntárs volt mindabban, amit az Orbán-rezsim kormánya az elmúlt években tett Magyarországon és Magyarországgal. Navracsics nem hirtelen felindulásból, hanem bűnszervezetben elkövetve, előre megfontolt szándékkal vett részt az európai értékek lábbal tiprásában, a demokratikus berendezkedés lerombolásában, az alkotmányos rendszer szétdúlásában, a civil szféra és a nyilvánosság megfélemlítésében. Ezért nem hitték el a szép és európai szavakat a magyar jelöltnek. Ezért nem tartják hitelesnek Navracsics Tibort, függetlenül személyes, szakmai felkészültségétől. Brüsszeli meghallgatásán ugyan megpróbálta eltolni magától a múltját és Orbán Viktort is, mondván: csak a saját kijelentéseit vegyék alapul a rátermettségének felmérése során, de kérése meglehetősen kései.

Navracsics Tibor tetteit jól ismerjük az elmúlt évekből. Szavait és bűnös szótlanságát is. A most európai kirakatarcot magára öltő fideszes politikus egyszer sem állt fel és emelte fel szavát. Lojális európaiként egyszer sem kérte ki magának, amit saját kormánya művelt az országgal. Egyszer sem kiáltott megálljt az értelmetlen, unióellenes szabadságharcnak, pedig most az európai szerződések őrének jelentkezik. Navracsics Tibor egyszer sem kongatta meg a vészharangokat. Ha tényleg igaz európai, akkor ez megbocsáthatatlan.

Én, továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő