2011. július 15. 15:22

Épül az új magyar feudalizmus - Hoffmann Rózsa "megoldása" a közoktatás finanszírozására

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszony ma újabb sajtótájékoztatóval folytatta sikerpropagandáját. Ennek keretében bejelentette, hogy államtitkársága 191 millió forintot oszt ki ”bajban lévő intézmények” megsegítésére. A tájékoztatón egy szó sem hangzott el arról, hogy milyen szempontok szerint, ki és hogyan választotta ki a támogatott intézményeket. Azt viszont megtudtuk, hogy az összeg a kisiskolák újranyitására szánt 300 millió forintos keretből áll rendelkezésre, mivel összesen négy egykori intézmény újranyitására érkezett be pályázat.

Közben továbbra sem esik szó a közoktatás valódi kérdéseiről. Nem esik szó arról, milyen oktatási koncepcióban gondolkodik az államtitkárság két bukott javaslat után. Nem tudjuk, hogy az önkormányzati törvény átszabása után kinek és milyen felelőssége lesz a közoktatásban és mindez mire terjed majd ki. Nem esik szó a beígért támogatásnövelésről, az önkormányzati finanszírozás folyamatos, csak az idén több tízmilliárd forintos csökkenéséről, a pedagógusoknak tett ígéretek sorozatos megszegéséről, a Széll Kálmán Tervből következő 30 ezres tanárleépítésről, a közoktatás esélyegyenlőtlenséget újratermelő rendszerének átalakításáról, az egyházaknak tömegesen ellentételezés nélkül átadott iskolákról, beleértve felújított iskolaépületeket is. Arról sem tudtunk meg többet, hogy mit gondol az államtitkárság a fideszes önkormányzatoknál jelenleg is zajló iskolabezárási hullámról, a náluk zajló pénzkivonásról.

A közoktatásban soha nem volt akkora bizonytalanság, mint ma, ahogy ezt a sajtótájékoztatón maga Hoffmann Rózsa is elismerte. Mindeközben az államtitkár nem rendszerszintű megoldásokban gondolkodik, hanem kegyet gyakorol, átláthatatlanul, kedve szerint kioszt 200 millió forintot iskoláknak úgy, ahogy azt ő gondolja. Ez a feudalizmus filozófiája, a hatalmasok jóindulatától függő, szorongással töltött mindennapok világa.

Ez a 200 millió forint elég lehet egy sajtótájékoztatóra, de nem elég a rendszer átalakítására, nem elég a jövő oktatási rendszerének felépítésére. Alulfinanszírozott, jövőkép nélküli, a hatalom kényétől függő, túlélésre kényszerített oktatási szisztéma van kialakulóban, egyre kevesebb iskolával, miközben az államtitkár asszony egy másik világban él.

A helyben járás és a feudalizmus építése helyett összefüggő közoktatási koncepcióra lenne szükség, ami az állam és az önkormányzatok szerepét is világossá teszi. Amíg ez nem történik meg, addig legfeljebb Hoffmann Rózsa - máskor pedig az oktatásba is bele-belerondító Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter - jóindulatára számíthatnak diákok, szülők és pedagógusok egyaránt.

Ez pedig az elmúlt egy év alapján szinte semmi.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP elnökségi tagja