Gazdaság | építőipar közlemény
2012. november 21. 09:07

Épületes blama

A Fidesz-kormány idején negyedannyi lakás épül, mint a szocialista időszak alatt. Jelen állás szerint idén még a tavalyinál is mélyebbre zuhan a magyar építőipar teljesítménye.

Az iparág haldoklik, emberek ezrei maradnak munka nélkül, kereskedések zárnak be, a lakásállomány pedig egyre elavultabbá válik. Az építőipar a gazdaság teljesítménynek fokmérője, ha úgy tetszik zászlóshajója. Eredményeket pedig e területen sem sikerül elérni az Orbán-kormánynak.     

Az úgynevezett "elmúlnyolcévben" évente több mint 30 ezer lakás épült. A 2010-es kormányváltás óta Magyarországon ennyi lakás összesen nem épült, ezáltal pedig új, adófizető munkahelyek sem jöttek létre. Tavaly 11 ezer lakást húztak fel, ez a szám ebben az évben a KSH gyorsjelentése szerint akár 10 ezer alá is csökkenhet.     

Összehasonlításképp: még az 1933-as nagy gazdasági világválság idején is majd 18 ezer új lakóingatlant adtak át… Hiába hirdetett a kormány új szociálpolitikai támogatási rendszert, annak igénybevétele és folyósítása igen nehezen megy. A panelprogram teljesen leállt, sőt a még szocialista kormányok által megítélt támogatások kifizetése is döcögve halad.     

Sajnos az építőipar nem hasonlít semmilyen Matolcsy által vizionált tigrisre, de még kiscicára sem. Az Orbán-kormány e téren is csődöt mondott, úgyhogy ideje lenne a levonuláson gondolkodnuk, hiszen nincs olyan területe a gazdaságnak, ahol érdemi épülést sikerült volna elérniük.

Winkfein Csaba,
elnökségi tag