Épületes lufi

A fejlesztési minisztérium a napokban egy újabb épületes lufi feleresztéséről tájékoztatta a közvéleményt. Nevezetesen arról, hogy 3 milliárd forinttal támogatja a beragadt panelpályázatokat.  

Az Orbán-kormány propagandistái még mindig pókhálós szekrényben tartott kopott érvkészletéből dolgoznak. Visszafelé mutogatnak, azt állítják, hogy a Bajnai-kormánytól 14 milliárd forint értékű fedezetlen pályázatot vettek át.

Az igazság az, hogy a pályázatok fedezete megvolt, csakhogy 2010. április 6-án a környezetvédelmi bizottság Fidesz-MDF-SZDSZ többsége megtiltotta,
hogy a környezetvédelmi tárca 12,8 milliárd forint értékben szén-dioxid kvótát értékesítsen. Vagyis a fedezethiány a Fidesz politikai felelőssége.

Az igazsághoz tartozik az is, hogy az Orbán-kormány 330 milliárd forint piaci értékű kvótakeretet kapott a Bajnai-kormánytól 2010-ben. Ebből a
keretről három és fél éve semmit nem tudott eladni, és az Állami Számvevőszék egyik vizsgálata szerint már csak mintegy 200 millió (nem milliárd!) forintot ér a kiotói kvótavagyon.

Az Orbán-kormány mintegy fél ezrelékére olvasztotta a kvótavagyont három és fél év alatt. A 2010-esnél még ma is magasabb fűtésszámlákat elsősorban emiatt a pazarlás miatt kell minden magyar családnak fizetnie.

Szabó Imre,
Magyarország eddigi utolsó környezetvédelmi minisztere