mszp.hu | Erasmus EU Schengen
2016. január 31. 12:29

Erasmus-generáció: itt az ideje a tiltakozásnak!

Erasmus-generáció: itt az ideje a tiltakozásnak!
Most, amikor a populista és egonacionalista tagállami kormányok épp az Európai Unió szétverésén dolgoznak, ideje van a hangos és érdemi tiltakozásnak.
Ezért is támogatom és csatlakozom Silvia Costa, az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága elnökének kampányához, amely az Erasmus-generáció tagjait hívja arra, hogy a schengeni rendszer érdekében hallassák hangjukat. Ha csak átmenetileg is megszakad a schengeni övezet, az nem csak gazdasági, de szellemi értelemben is megroppantja az európai közösséget. Lehetetlenné és élhetetlenné teszi ugyanis a határok nélkül élő, utazó és tanuló Erasmus-generáció tagjainak jövőjét.
 
Azok a tagállami kormányok, amelyek Schengen felfüggesztését szorgalmazzák vagy populista tetteikkel elősegítik ezt a folyamatot, jobban tennék, ha meghallgatnák a fiatal generáció véleményét: vajon olyan életet akarnak-e, amelyben határok és vámok, korlátozott utazás és tanulási lehetőség biztosított csak a számukra.
 
Az európai közösség biztonsága nem felelőtlen egyéni megoldásokon, hanem a külső határok védelmét közösen garantáló lépéseken, közös migrációs politikán és kultúraközi párbeszéden múlik. A fiataljaink jövője pedig a mobilitáson, a szabad és interkulturális tapasztalatszerzésen. Egyetértek a bizottsági elnök és a European Youth Forum közös kampányának céljával (#schengeniserasmus), amely valós politikai szerepvállalásra, hangos véleménynyilvánításra hívja az Erasmus-generáció tagjait. Ha most csendben maradnak, vesztesek lehetnek.
 
Miközben a magyar kormány tagjai arról beszélnek, hogy a fiatalok külföldi tapasztalatszerzése, tanulási lehetősége nagyban növeli későbbi esélyeiket a munkaerőpiacon, addig a kormányfő populista politikája éppen hogy bezárja ezeket a tanulási lehetőségeket előttük. A rövid távú érdekek miatt emelt kerítések mindannyiunkat elzárhatnak.
 
Az Erasmus az Európai Bizottság egyik legsikeresebb programja, amely már közel hárommillió egyetemi hallgató mobilitását segítette elő Európában. Magyarországon több mint ötven felsőoktatási intézménynek vannak Erasmus-kapcsolatai; hazánkból évente 4300 hallgató vesz részt a programban. Az Európai Unió elkötelezettségét mutatja, hogy az Erasmus+ program hétéves költségvetése közel a felével nőtt a korábbihoz képest: ez már több mint négymillió európai polgár számára nyújt majd lehetőséget arra, hogy külföldön folytasson tanulmányokat, részesüljön képzésben, szerezzen munkatapasztalatot, illetve végezzen önkéntes munkát.
 
Nem hagyható, hogy a közös és egységes megoldásokkal szembeni populista ámokfutás miatt a schengeni rendszer – mint az európai közösség eddigi legnagyobb vívmánya – megroppanjon és ezzel a fiatalok mobilitási, tapasztalat- és tudásszerzési lehetőségei is megfogyatkozzanak. Egy felelős kormánynak minden eszközzel meg kell akadályoznia ezt a folyamatot, az Erasmus-generációnak pedig kötelessége felemelnie a hangját és kiállni a saját érdekeiért!
 
694 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Hetvenhetedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21