Belföld, Gazdaság, Külföld
2012. december 05. 11:35

Erasmus-program nélkül nincs Európa, így nincs büdzsé sem

„Csak akkor fogadja el az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportja a 2013-as büdzséről, illetve a 2012-es költségvetés módosításáról szóló Tanácsi javaslatot, ha az biztosítja az Erasmus-program ezévi teljes finanszírozását” - kommentálta Herczog Edit az EP költségvetési bizottságának kedd esti ülésén elhangzottakat.

Amennyiben nem jön létre a háromoldalú megállapodás, akkor veszélybe kerülhet a jelentős uniós programok jövő évi finanszírozása.

A Tanács múlt heti közleményével ellentétben nem jött létre a megállapodás a Bizottság, a Tanács és az EP között az EU jövő évi költségvetéséről. A Tanács által megajánlott, a 2013-as büdzsé fő számaira és a 2012-es módosításokra vonatkozó csomag ugyanis nem tartalmazza maradéktalanul a szíriai konfliktus miatt, illetve az olasz földrengéskárok enyhítésére nyújtott humanitárius segélyre, illetve az Erasmus-program ez évi pótlólagos finanszírozására szánt 9 milliárd eurós bővítést.

Herczog szerint csak akkor jön létre a megállapodás, ha a lényeges uniós programokat maradéktalanul sikerül finanszírozni, úgy, hogy azok fő költségvetési számai a jövő évben se sérüljenek.

A képviselő különösen sajnálatosnak tartja, hogy a Tanácsi javaslat éppen az Erasmus-program ez évi utolsó két hónapjának finanszírozását csorbítaná meg, hiszen az az EU egyik legsikeresebb, az európai eszmét a mindennapi gyakorlatba ültető kezdeményezése. Herczog Edit szerint a kisvállalkozói munkacsoport javaslatára a vállalkozókra is kiterjesztett csereprogram a jövőben az „Erasmus mindenkinek” keretében tovább bővülhet, ezért nagyon rossz üzenete lenne annak, ha a program és az egyetemek finanszírozása veszélybe kerülne.

„Amennyiben a pénteki egyeztetést követően a Tanács nem áll elő az álláspontokat közelítő javaslattal, úgy kérdéses, hogy a Parlament megszavazza a 2012-13-as csomagot, ezzel viszont veszélybe kerül számos lényeges uniós program jövő év eleji finanszírozása és az intézmények kifizetései is” - fogalmazott Herczog, aki hozzátette, bízik az év vége előtti megállapodásban.