mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. február 23. 12:39

Erasmus-ügy: a Fidesz elmegy a végsőkig, hogy a saját embereit minél több pénzhez juttassa

Erasmus-ügy: a Fidesz elmegy a végsőkig, hogy a saját embereit minél több pénzhez juttassa
Navracsics Tibor bejelentése is megerősítette, hogy a Fidesz fokozatos hátrálásra kényszerül. Először tagadták a probléma létezését, majd a miniszterek lemondtak az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumaiban betöltött tisztségükről, nemrég pedig eljutottak oda, hogy a fideszes államtitkároknak is távozniuk kell.

Meghátrálás az is, hogy az élethossziglanig tartó kuratóriumi tagságot kétszer hatévnyire akarják korlátozni, ami azért szintén egy elég hosszú idő. Most még azzal próbálkoznak, hogy a helyettes államtitkárok, a polgármesterek és más politikusaik maradhassanak, ami azt mutatja, hogy továbbra is befolyásuk alatt akarják tartani a felsőoktatási intézményeket. 

Az MSZP szerint ideje, hogy a Fidesz teljes mértékben kivonuljon az alapítványi kuratóriumokból. Az alapítványi kuratóriumi posztokról lemondott miniszterek pedig fizessék vissza tiszteletdíjukat azonnal és maradéktalanul az alapítványokba, az így befolyt összeget hallgatói ösztöndíjakra lehetne fordítani. 

A kormány tagjai Navracsics Tiborral az élen inkább az egyetemi ösztöndíjak megemelésével foglalkozzanak, és ne az amúgy is milliókat kereső kádereik zsebének további kitömésével! 

Az MSZP az első perctől világossá tette, hogy a korábban állami fenntartású egyetemek átszervezését alapítványi formába nem támogatta és nem támogatja, azt politikai akciónak tartja, a hatalom részéről a szellemi-intellektuális tér elfoglalására tett kísérletnek, abban nem látja a felsőoktatás színvonalának emelését. Ez különösképpen igaz a vidéki tudományegyetemekre - Pécs, Szeged, Debrecen -, amelyek esetében az MSZP álláspontja továbbra is az, hogy a vidéki tudományegyetemek az állam fenntartásában és tulajdonában álljanak!