ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS?

ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS?
Évről évre apadnak a települések költségvetési forrásai, amit Békéscsaba is megérez. A pénzügyi hiány csökkentésére több lehetőség áll az önkormányzatok rendelkezésére. Helyi adóemelés, bevezetés, a meglévő vagyoni eszközök értékesítése illetve külső segítség igénybevételével rendkívüli források bevonása a rendszerbe. Ha egyik sem nyújt megoldást, az önkormányzat először az önként vállalt feladatokból fog visszalépni, majd a kötelező feladatok színvonalából lesz kénytelen engedni.
 
Épp ezért értékelődik fel a pályázatok során elnyerhető források vagy a rendkívüli esetekben kapható/igényelhető önkormányzati támogatásokért folytatott verseny. Kellemetlenül érinti Békéscsabát, hogy országgyűlési képviselőjének, Vantara Gyulának egyre inkább megkopni látszik – eddig sem túl fényes – érdekérvényesítő képessége. Békéscsaba sorra lemarad a rendkívüli önkormányzati támogatások listájáról és az állami szervezetek megyei és helyi vezetőinek kinevezésekor sem érvényesülnek városunk érdekei.
 
A lobbi képesség hervadásán nem kell csodálkozni, hiszen minden olyan pozíciójából leváltották már a volt polgármestert, amely erősíthette volna politikai befolyását. A tavaly év végi rendkívüli önkormányzati támogatásról ismét lemaradt Békéscsaba, miközben más megyei jogú városok – Pécs 500 milliós, Dunaújváros 60 milliós, Kecskemét 22 milliós összegben – részesülhettek ebben a támogatási forrásban.
 
Nem csak Békéscsaba járt pórul. A képviselő választókerületébe tartozó más településeknek sem kellett nagy helyet készíteni a „trezorban” az extra forrásoknak. Decemberben, a kormányzat által megítélt támogatásokból a választókerületben csupán Kondorosnak sikerült jelentős támogatást kiharcolni. A számok elég beszédesek. Kondoros támogatásánál is több forrást kapott a 400 lelkes Pusztaottlaka. Az is szembetűnő, hogy a Vantara Gyula által kijárt összeg csupán tizede az orosházi körzetbe jutó állami ajándéknál. Még Békéscsaba és környéke 33 millió forint forrást kapott, addig az orosházi körzet 291 millió forinttal lett vastagabb.
 
2014 végén városunk képviselője azzal takarózott, hogy az önkormányzat nem jelezte, hogy plusz forrásra lenne szüksége, pedig leköszönő polgármesterként tudnia kellett, hogy minden forrásra szükségünk van céljaink eléréséhez. Idén még kifogást se hallottunk.
 
A lobbi fogalmát biztos ismeri Vantara Gyula. Azt a különbséget azért látnia kellene a múlt és a jelen között, hogy most nem nála van a kasszakulcs. Nem hozzá mennek, hanem neki kellene kopogtatni a forrásokért.
 
Az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében:
 
Miklós Attila
elnök

Kettővel kevesebb!

2018-03-08 14:51