mszp.hu
2014. október 15. 22:32

Érdekes dolgok terítéken

Köszönet a választóknak, kritika a Fidesznek: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyetlen szocialista polgármestere a vasárnapi voksolásról, és annak furcsaságairól.

Az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetsége nevében Halmi József alelnök megköszönte a megye lakosságának aktív részvételét a vasárnapi választáson, valamint gratulált a megválasztott győzteseknek, polgármestereknek, képviselőknek. Tette ezt pártpolitikai színezettől függetlenül, és külön köszönetet mondott az itt élőknek, hogy a megye végre nem az utolsók között szerepelt az országban a választáson való részvételi arányok tükrében.

Halmi nem kívánta értékelni a választási eredményeket. Pártszövetségben és önállóan öt polgármesterjelölt indult MSZP-színekben a megyében, közülük sajnos csak Halmi Józsefnek sikerült nyernie. Mint mondta, nagy győzelmet arattunk Nyírbátorban, bár a megválasztott polgármester függetlenként indult, de a Magyar Szocialista Párt tagja, és vele együtt abszolút többséget szerezve hét képviselő jutott be a testületbe. Sok polgármesterünk nyert, csak a nevükhöz ma már nem az van írva, hogy MSZP, hanem hogy Fidesz-KDNP – tette hozzá.

Furcsának nevezte, hogy sokan, akik korábban – amíg az MSZP volt a kormánypárt – szocialista támogatással indultak, ma már vagy függetlenként, vagy a jelen kormánypárt színeiben mérettetik meg magukat. Sokan azért vállalták a színváltást, mert féltek attól, hogy a kormánypárt jelöltet állít velük szemben, és nem akartak vereséget szenvedni. Az ilyen politikusokról megvan a véleményem – jelentette ki, hozzátéve, hogy természetesen sok független polgármester, és képviselő kötődik a baloldalhoz, de az ő nevüket nem akarja közzétenni, mert másnap a „Fidesz-kommandó” már le is fejezné őket.

Halmi azt is elmondta, hogy főleg kistelepüléseken azzal riogattak, hogy csak a Fidesz ajtajai nyílnak ki. Sőt, van több olyan település, ahol óvás alatt vannak az eredmények, rontott szavazólapok százai miatt. Megjegyezte, hogy furcsa módon olyan településeken történtek ezek az események, ahol Fidesz–KDNP-s polgármester regnált az elmúlt években.

A választási törvény módosítása következtében is furcsa dolgokra hívta fel a képviselő a közvélemény figyelmét. Kritizálta a törvényt, amiért a Fidesznek egyetlen mandátumhoz 7 ezer körüli szavazatra volt szüksége, ugyanakkor a Helmeczy László vezette Összefogásnak 11 ezerre. Persze, nem csak ők kerültek hátrányos helyzetbe: az MSZP-nek és a Jobbiknak is több szavazattal kellett rendelkeznie egy mandátumhoz a megyei közgyűlésbe. Ezt az aránytalanságot nevezi a Fidesz arányosításnak –hangsúlyozta a polgármester, aki megyei képviselő is lett.