mszp.hu
2015. október 29. 10:26

Érdekes dolgok zajlanak Leveleken és Ököritófülpösön

„Fideszes takarítás folyik, vagy a helyi kiskirályok próbálják a nagy „diktátort” utánozni?” – hívta fel a múlt héten Halmi József, megyei alelnök, két igen érdekes esetre a közvélemény figyelmét.

Két olyan önkormányzati képviselőt távolítottak el az utóbbi hetekben az 5. számú választókerületben, akik ellentmondtak az adott település polgármesterének. Biztos véletlen, hogy mindkét polgármester fideszes, és fideszes többségű képviselőtestülettel dolgoznak – mondta a szocialista képviselő, de azért az sem árt, ha a közvélemény is tud ezekről a történésekről.

Az új Fidesz törvények, amiknek jó szándékát már az elején sem tudjuk felfedezni, - hangsúlyozta - és a gyakorlatban még inkább érzékelhető, amitől tarthattunk… Köztartozásmentes adatbázisban kell lenni annak, aki önkormányzati tisztséget vállal, mert ellenkező esetben a képviselő testület méltatlansági eljárást indíthat ellene, és kizárhatja a testületből.

A törvény jól leszabályozza az eljárást, 60 napot ad bizonyításra, majd bizottsági döntés követi, és végül a testületi döntés, akik dönthetnek úgy, hogy kizárják vagy nem zárják ki képviselőtársukat.

Leveleken a múlt hét elején a testület megfosztotta a képviselőt a tisztségétől, arra hivatkozva, hogy lekerült a köztartozásmentes adatbázisból, és adótartozása keletkezett.

Nem engedték azt sem, hogy az ülésen az érintett a bizonyítékokat bemutassa, hogy nincs adótartozása. Személyesen beszéltem a képviselő úrral, - tájékoztatott Halmi József - akinek a testület azt mondta, akkor is meghozzák ellene ezt a döntést. Ez a képviselő hívta fel a figyelmet, arra a helyi esetre, hogy okirat hamisítást hajthatott végre valaki, hiszen a jegyzőkönyv szerint olyan döntést hozott meg a képviselőtestület Leveleken, amit nem is hozott meg!

Bosszút nem feltételezek, - fogalmazott Halmi József - de érdekes az eset…

A másik eset Ököritófülpösön történt, egy független képviselővel, aki két ciklus óta testületi tag, indult polgármesterjelöltnek is, a helyi óvodában dolgozott (onnan már elbocsájtották) egy hónapja pedig már a testületből is kikerült. Mivel vállalkozáshoz adószámmal rendelkezett, amit visszaadott, automatikusan lekerült a köztartozásmentes adatbázisból, és neki kell kérni, hogy az adóazonosítója alapján kerüljön vissza ebbe a körbe.

Visszavonta a képviselőtestület a képviselői mandátumát, amit a bíróság visszahelyezett, olyan indoklással, hogy részrehajló volt a képviselőtestület döntése.  – hangsúlyozta a szocialista politikus, aki megjegyezte, fideszes képviselőtestület, fideszes polgármesterrel, nem kizárt, hogy részrehajló döntést hozott.

Érdekes, hogy mik történnek a megyében! – hívta fel a közvélemény és a fideszes választókerületi elnökök figyelmét Halmi József, megyei alelnök. Hiszen nem egy demokratikus magatartás az, hogy aki ellentmond a helyi királynak, azt ilyenformán távolítják el a képviselőtestületből.

A képviselőtestületbe az ott élő emberek szavazatai alapján kerülnek be a képviselők. Elhibázottnak tartja a törvényt is a szocialista politikus, hogy pár ember visszavonhatja azt a mandátumot, amivel az helyben élő emberek ruházták fel a képviselőt.

Miközben az adót mindenkinek kell fizetni, a törvény is 60 napnyi lehetőséget biztosít az eljárásban az érintettnek a tisztázásra, amit egyik esetben sem vártak meg.

Féltem a többi képviselőtestületet, és csak remélni tudom, hogy ez nem egy központi döntés végrehajtása, mert ez nem a helyi lakosok érdeke, csak pártérdek lehet! – fogalmazott a képviselő. Még egy diktatúrában is szeretném, ha a jogot betartanák, és szeretném, ha nem az lenne a fontos, hogy aki másképp gondolkodik, mint a többség, azt kizárják.

Kapcsolódó párttagok