2012. június 14. 09:06

Erdélyben megbukott a Fidesz import-kampánya

A választások előtt a Fidesz zsebpártjainak tevékenysége jórészt az RMDSZ elleni gátlástalan negatív kampányból állt. A magyar-magyar viszály hatására sok korábbi szavazó maradt otthon, s bár az RMDSZ tízszeresét szerezte a másik két párt szavazatainak és több polgármesteri helyet szerzett, mint 2008-ban vannak fájó veszteségek is a nagyvárosi és a megyei elnöki posztokon. A választások és a május végi kampánymegfigyelő körút tapasztalatairól tartott Szolnokon sajtótájékoztatót Csák László megyei elnökhelyettes és Rózsa Endre megyei frakcióvető.

Május végén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei és a Szolnok városi MSZP küldöttsége Romániában járt kampánymegfigyelő körúton. Az út során Bihar és Hargita megyében találkoztak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyes vezetőivel, Kolozsváron tárgyaltunk Kovács Péterrel, az RMDSZ főtitkárával és ellátogattak a moldvai Lábnyik településre, ahol a csángók magyar nyelvi oktatási programjával ismerkedtek. Az út része volt annak a megújuló nemzetpolitikának, melyet tavaly ősszel az MSZP elnöke meghirdetett.

Szintén a megújuló nemzetpolitikát jelzi az MSZP határon túli tagozatának létrehozása, melynek megyei szervezete a közeljövőben fog megalakulni.

- A megyében is arra törekszünk, hogy szélesítsük határon túli kapcsolatainkat. Ezt a munkát tavaly kezdtük el egy erdélyi körúttal, ősszel mi láttunk vendégül határon túli vezetőket, május végi utunk pedig ennek a munkának a következő állomása volt. Fontos célunk volt, hogy a politikai vezetőkkel való találkozáson túl betekintést nyerhessünk a moldvai csángómagyarok életébe is, épp ezért Lábnyikban találkoztunk a programban részt vevő tanárokkal és azzal a kislánnyal, akinek tanulmányait a keresztszülő-programon keresztül több éve támogatom. – mondta el Csák László.

- Az RMDSZ vezetőivel való találkozóinkon az önkormányzati kampány volt a fókuszban, hiszen Romániában választást tartottak most vasárnap. A választási programokkal, jelöltekkel, kampányeszközökkel való ismerkedésen túl valamennyi megbeszélésnek témája volt, hogy az erdélyi magyarság megosztására Magyarországról tett kísérletek sokat ártanak az esélyeknek. Tárgyalópartnereink elmondása szerint sosem volt ilyen személyeskedő hangvételű az RMDSZ magyar ellenfeleinek, láthatóan Magyarországról érkezett tanácsadók által irányított kampánya .- folytatta a tájékoztatót Rózsa Endre.

Mint ismeretes, a Fidesz az RMDSZ-szel szemben álló két magyar pártot, a Magyar Polgári Pártot és az Erdélyi Magyar Néppártot támogatta a választáson. A Kövér László barátja, Szász Jenő által vezetett MPP már 2008-ban is indult a választáson, ám mivel az elmúlt években nem tudta magát az RMDSZ-szel szembeni érdemi alternatívaként kinőni, kiesett Orbán Viktor kegyeiből. Ezt követően nem titkolt magyar kormányzati támogatással Tőkés László megalapította az EMNP-t, melytől a Fidesz nem sajnált pénzt-paripát-fegyvert a siker érdekében. A sok százmilliós magyarországi támogatás sem segített azonban az RMDSZ legyőzésében, a Fidesz megosztási kísérlete elbukott. Az RMDSZ több mint 200 polgármestert ad a következő 4 évben, ami kb. hússzal több a korábbinál, és mintegy hússzor több, mint az EMNP és az MPP megválasztott polgármestereinek száma együttesen. Az önkormányzati képviselők terén szintén sokszoros az RMDSZ fölénye a Fidesz támogatottjaival szemben. Erdély-szerte igaz az, hogy a magyar-magyar verseny sok magyar választót riasztott el a szavazástól és számos helyen előfordult a szórvány vidékeken, hogy a két másik magyar párt által elvitt szavazatok polgármesteri és alpolgármesteri helyekbe kerültek az erdélyi magyarságnak, miközben a másik két párt sem jutott önkormányzati képviselői mandátumhoz. Az önkormányzati választás csak a főpróba volt, az előadás az őszi parlamenti választás lesz. A szórvány vidékeken már most is problémát okozott a megosztottság, ám a parlamenti választásokon megengedhetetlen, hogy akár egyetlen magyar szavazat is elvesszen. A 6,5%-os magyarság parlamenti képviselete veszhet el Romániában, ha a bejutásra tökéletesen esélytelen MPP és EMNP akár néhány tized százalékot elvesz az RMDSZ-től. A Fidesznek láthatóan az a célja, hogy ne is legyen bent a román parlamentben a magyarság, hiszen ezáltal Budapestről irányíthatná, a tenyeréből etethetné a hozzá lojális magyar szervezeteket. Egyre jobban kirajzolódik, hogy a Fidesz csak a kettős állampolgárok magyarországi szavazatainak begyűjtésére hajt, s ezért hajlandó a romániai magyar képviselet szétverésére is.

Felszólítjuk a Fideszt, hogy hagyjon fel zsebpártjainak támogatásával, hagyjon fel az erdélyi magyar belpolitikába való beavatkozással! Az erdélyi emberek pontosan tudják, mi a jó nekik és ezt be is bizonyították az önkormányzati választáson –zárta a sajtótájékoztatót Rózsa Endre, majd bejelentette: Az MSZP megyei szervezete tovább folytatja a megkezdett munkát a nemzetpolitika terén is. A Társalgó Klub következő eseményén Kovács Péterrel, az RMDSZ főtitkárával szervezünk beszélgetést, melyre 2012. június 19-én kerül sor a Dreher Sörözőben.