Érdemi és azonnali segítséget a magyar kis- és középvállalkozásoknak!

Érdemi és azonnali segítséget sürgetett a magyar kis- és középvállalkozások számára Szabó Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője, online sajtótájékoztatóján pénteken.

„A munkahelyek védelmére, a kis- és középvállalkozások támogatására koncentráljon a kormány és végre cselekedjen!” – mondta.

Mint mondta, a Fidesz tavaszi bértámogatási rendszere – hiába „veregette a vállát” a kormány - amolyan „fideszesre sikeredett”: nem volt hatékony, nagyon bonyolult volt a hozzáférés, nagyon kevés embert érintett, és ők is csak nagyon lassan kapták meg a támogatásokat. Aztán ez a támogatás nyárra meg is szűnt, pedig nagyon is szükség lenne rá.

A második hullámban pedig már egy hónapja meghirdette a kormány a gazdaságvédelmi akciótervét, és még mindig nem történt semmi – mutatott rá a képviselő. A kormány talán még szűkmarkúbb, mint az első hullámban volt. Pedig már ott sem lépett időben, ezért kirúgások tömkelege és cégek csődjei indultak meg, a munkavállalók fizetése és a gazdaság teljesítménye pedig jelentősen csökkent.

A munkavállalók, a munkaadók, de még a Magyar Nemzeti Bank is sürget egy érdemi bértámogatási rendszert, mert a járvány második hulláma után előálló gazdasági helyzet sokkal súlyosabb lehet, mint tavasszal; sokkal többen, több százezren kerülhetnek az utcára – folytatta.

„Van pénz a védekezésre, csak oda kellene adni, ahova (…) szükség van. De a kormány nem tesz semmit” - mondta.

Egy szűk kör vagyona gyarapodott csak jelentősen tavasszal és most is: a milliárdosok jelentős mértékű állami támogatásokat kapnak.

A munkavállalók és a kis- és közepes vállalkozások viszont nem kapnak valós segítséget: a katásoknak „tavasszal még csak-csak segített a kormány”, de most nemhogy segítséget nem kapnak, hanem januártól még büntetőadóval is sújtják őket. A turizmusból, vendéglátásból élő kisvállalkozók sem kaptak semmilyen érdemi segítséget.

A munkavállalók közül pedig novemberben már 300 ezren keresnek munkát, ebből pedig 150 ezer ember már semmiféle támogatást nem kap. Aki dolgozik, azok közül sokan csökkentett munkaidőben dolgoznak, így csak csökkentett bért tudnak hazavinni – sorolta a szegedi képviselő.

Azt mondta: az MSZP álláspontja a gazdasági intézkedéseket illetően következetes.

„Tavasz óta hangoztatjuk, mondjuk és követeljük, hogy az álláskeresési támogatás idejét emeljék kilenc hónapra, összegét pedig legalább nettó 100 ezer forintra. Követeljük a nyolcvan százalékos támogatási rendszert is” - hangsúlyozta.
Úgy folytatta: az elbocsátás előtt álló munkavállalók kapják meg támogatásként az államtól bérük 80% át a munkavégzés három-hat hónapos időszakára nettó 180 ezer forintig; és követelik a 100%-os táppénzt azoknak, akik megfertőződtek vagy karanténba kényszerültek.

„Támogatni kell azokat az embereket is, akiknek még van munkájuk. El kell kerülni azt az embertelen helyzetet, hogy a munkavállalóknak választaniuk kelljen az anyagi biztonságuk, valamint saját vagy munkatársuk egészségi állapota között” – indokolta.

„Követeljük azt is, hogy a meglévő vállalkozásokat tartsa tiszteletben a kormány! Segítse, támogassa őket!” – mondta Szabó, hozzátéve: ha a kormány az önkormányzatok számára adóemelési stopot írt elő, akkor „legyen következetes és a maga számára is tegye ezt meg”: ne büntesse 40%-os büntetőadóval a katás vállalkozásokat.