mszp.hu | Belföld
2020. október 19. 10:13

Érdemi segítségre várnak a családok, meg kell növelni a családtámogatások összegét!

Érdemi segítségre várnak a családok, meg kell növelni a családtámogatások összegét!
A hvg.hu összeállításából is látszik az a számszerűen kimutatható tény, hogy a Fidesz kevesebb pénzt fordít a családokra, mint az őt megelőző kormányzat, ugyanis annak mértéke nem éri el még a szocialista kormány által nyújtott támogatások 2008-as szintjét sem.

Az Orbán-kormány pedig nem is akar ezen az állapoton változtatni, mivel a válság közepén a családok védelme érdekében eddig csak annyira futotta a Fidesznek, hogy a családügyi államtitkárból minisztert csinált.

Az MSZP szerint a jelenlegi helyzetben, amikor több százezren veszítették el az állásukat és rengeteg embernek került veszélybe a megélhetése, akkor azonnali és érdemi segítségnyújtásra van szükség.

Az MSZP szociáldemokrata pártként egy olyan Magyarországot akar megteremteni, amelyben az emberek segítséget és esélyt kapnak, ahol a jobb élet nem privilégium. Ennek érdekében elengedhetetlen a gyermeket nevelőknél az anyasági támogatás radikális emelése, az alanyi jogon járó családi támogatások (családi pótlék, GYES, GYET) megduplázása és az ellátások értékállóságának biztosítása.

Véget kell vetnünk annak a korszaknak, amely eltűrte a növekvő szegénységet gyermekeink százezreinél, ezért minden gyermeknek meg kell adni a boldogulás lehetőségét. Az esélyegyenlőség megteremtése érdekében azt javasoljuk, hogy a babakötvény alapösszegét az alacsony jövedelemmel rendelkező szülők gyermekeinél minden évben egészítse ki az állam úgy, hogy számukra a nagykorúságuk elérésekor önálló életüket megalapozó indulóvagyon álljon rendelkezésre.

Továbbá javasoljuk a bölcsődei gondozási díj eltörlését, a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetésének kiterjesztését a középiskolákra, és az iskolakezdéshez adott nagyobb támogatás bevezetését is.

Ezek mellett segíteni kell a családokat a gyermek napközbeni ellátását biztosító (köztük a munkahelyen is elérhető) férőhelyek érdemi növelésével, továbbá szükségesnek tarjuk a kisgyermeket nevelőknek az eddigieknél is nagyobb munkahelyi védelmét, a rugalmas munkaidő bevezetését (a gyermek hatéves koráig); a bölcsődei és óvodai nyitvatartás rugalmassá tételét is.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő