Erőfitogtatás helyett az ellenzékre kellett volna hallgatni

Örömmel értesültem a hírről, miszerint Tarlós István a közgyűlés jövő heti ülésén kezdeményezi annak a határozatnak a visszavonását, amellyel a múlt héten közterületet neveztek el az antiszemita elveket valló Tormay Cécile-ről.

Az MSZP fővárosi frakciója már legutóbb is tiltakozott az ellen, hogy egy budapesti közterület a fasiszta írónő nevét vegye fel. Kezdeményeztük azt is, hogy egy független tudományos testület állítsa össze azon személyek listáját, akikről - a szélsőjobboldali diktatúrához való kötődésük miatt - nem lehet közterületet elnevezni.

Egyúttal arra kérjük Budapest jelenlegi főpolgármesterét, hogy ne erőt fitogtasson akkor, amikor az ellenzék jobbító szándékú javaslatokat tesz. Ha Tarlós István a közgyűlés legutóbbi ülésén is így tett volna, akkor Tormay Cécile neve még két hétig sem szennyezné Budapest utcanévjegyzékét. Így
elkerülhette volna azt is, hogy a nemzetközi közvélemény elborzadva figyelje, mi történik Budapesten.

Nem akarunk tömegesen közterületeket átnevezni, hiszen tudjuk, hogy a szimbolikus döntéseknél sokkal fontosabb feladatok várnak ránk. Ugyanakkor garantáljuk, hogy a jövő ősszel hivatalba lépő új városvezetés visszavon minden olyan határozatot, amellyel a jelenlegi hatalom közterületeket nevezett el szélsőjobboldali személyekről.

Horváth Csaba,
az MSZP fővárosi frakcióvezetője