Erős gazdaságpolitika, erős tagállamok

Dr. Gurmai Zita, európai parlamenti képviselő december 3-án, Brüsszelben részt vett dr. Cristian Deubner független tanácsadó tanulmányának bemutatásán. Az eseményt dr. Ernst Stetter a FEPS főtitkára nyitotta meg.


A szerző tanulmánya azért fontos, mert felméri, hogy az Európai Unió gazdaságpolitikájának változásai milyen formában befolyásolták nemzeti és uniós szinten a tagállamok demokratikus ellenőrzését, illetve ezt a jövőben miként lehet erősebbé és hatékonyabbá tenni.

A tanulmány azt javasolja, hogy meg kell erősíteni a gazdasági kormányzás parlamenti kontrollját, illetve valamennyi tagállamban ki kell terjeszteni a megfelelő intézkedésekre, majd a szükséges eljárásokba foglalni.

Az Európai Parlament szerepének erősítése érdekében a tanulmány azt javasolja, hogy a parlament további szabályozó intézkedéseket hajtson végre az új gazdaságpolitikában, és ebben különbséget kell tenni az euró-zóna tagjai és az azon kívüli tagállamok között.

Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének vezető politikusa kiemelte, hogy az unió – mint közös európai építmény – egyre erősödik, de ehhez a szükséges változtatásokat minden szinten meg kell tenni – jelen esetben a gazdaságpolitikában.