mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2024. január 12. 09:28

Erős, önálló önkormányzatokra van szükség!

Erős, önálló önkormányzatokra van szükség!
Az MSZP rendszerváltást sürgető programja egy alternatív kormányzati javaslat, mely az önkormányzatok kérdésével is átfogóan foglalkozik - mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Varga László. Az MSZP elnökhelyettese kifejtette: az MSZP erős, demokratikus, autonóm városvezetéseket szeretne, melyek a kormánytól függetlenül működhetnek és fejlődhetnek.

Az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben szisztematikusan véreztette ki az önkormányzatokat. Az uniós elveknek ellentmondva fosztotta meg jogaitól, forrásaitól és autonómiájától a városvezetéseket a kormány. Az EU által is ambicionált szubszidiaritás elve ugyanis kimondja, azokat a döntéseket, melyeket helyben, a közösség maga is meg tud oldani, azokat nem szabad magasabb szinten – esetlegesen az érintettek kihagyásával – rendezni. A Fidesz radikális központosítási törekvése egyértelműen az önkormányzatok kárára ment.

Varga László elmondta, az MSZP az önkormányzatokra mint a demokrácia utolsó védőbástyáira tekint, így azok élén a jogállamiság támogatóinak kell lennie, akik autonóm módon hozhatnak döntéseket a település ügyeiről. A kormány igényeit kielégítő és közvetítő képviselők helyett olyan polgármesterekre van szükség, akik valóban a helyiek érdekeit szem előtt tartva hozzák meg döntéseiket.

A helyi népszavazás kezdeményezésének lehetőségét meg kell könnyíteni, valamint a közösségi költségvetés gyakorlatának bevezetésére is ösztönözni kell a helyi közösségeket – emelte ki a párt javaslatait az MSZP elnökhelyettese. A települési, járási önkormányzatokhoz kell kerülnie a legfontosabb alapellátási feladatoknak, így a közoktatásnak, az egészségügynek, a járóbeteg-ellátásnak, a szociális alapellátásoknak és a helyi közösségi közlekedés megszervezésének, valamint a helyi hulladékgazdálkodásnak is a helyben megválasztott demokratikus köztestület kezében kell lennie.

A több feladathoz több forrást is kell biztosítani. A városvezetéseknek meg kell kapnia a helyben képződő SZJA legalább 20%-át, az iparűzési adót is helyben kell tartani, valamint vissza kell adni a gépjárműadót az önkormányzatoknak. Az MSZP szerint az üzemanyagok jövedéki adójából származó bevétel 20%-ának az önkormányzatoknál kell maradnia, ezeket úthálózat-arányosan kapnák meg és útfelújításra fordíthatnák.

Az MSZP egy új Budapest törvény felállítását is sürgeti, hogy a főváros viszonya, a feladatok, a hatáskörök és a források rendezve legyenek.

Varga László sajtótájékoztatója végén arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos lenne, hogy a települések közvetlenül is hozzáférhessenek uniós forrásokhoz, ne csak a kormányon keresztül, a Fidesz befolyásával. A szocialista politikus szerint az önkormányzatoknak ismét meg kellene adni a lehetőséget, hogy iskolafenntartók legyenek, de mint mondta, legalább a klasszikus iskolavárosoknak vissza kellene adni ezt az opciót. Az iskolafenntartásról való döntést át kellene adni az embereknek, hogy erről népszavazással is dönthessenek.

Kapcsolódó párttagok