mszp.hu | Belföld | Honvédelem
2023. december 06. 07:30

Erős szövetségesekre van szüksége Magyarországnak!

Erős szövetségesekre van szüksége Magyarországnak!
A világban és a környezetünkben zajló háborúk megmutatták, mennyire fontos a mai nap is erős szövetségesekkel rendelkezni, hogy meg tudjuk védeni hazánk biztonságát. Az MSZP Rendszerváltást! című programja a honvédelem területén is alternatív utat kínál a kormány stratégiája mellett, mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Harangozó Tamás, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság MSZP-s alelnöke, frakcióvezető-helyettes.

Harangozó Tamás szerint a legmodernebb technológia és a képzett személyi állomány mellett a jogi kereteknek is lépést kell tartani a megváltozott körülményekkel. A digitális kornak megfelelő eszközöket kell alkalmazni, ezek érvényesítését pedig a jogállami normákhoz kell kötni. EU és NATO-tagságunkkal járó kötelezettségeinket a Fidesz-KDNP kormány háttérbe helyezte, ma a honvédelmet az intézményesített korrupció, a pazarlás, az elhibázott szervezeti intézkedések és a kontraszelekció jellemzi. 2018 óta gyakorlatilag működésképtelen, a szövetségi rendszerekbe szinte nem is illeszkedő „mini-tömeghadsereg” kialakítása zajlik.

Több mint 3500 milliárd forintot költött el úgy a kormány, hogy annak eredményei erősen megkérdőjelezhetők, hasonlóan a haditechnikai beszerzésekhez. A képesség és alkalmazásközpontú, valamint a teljes életciklus szemléletet teljesen figyelmen kívül hagyta a kormány.

A kreatív, kezdeményező, szakértő tábornokokat, tiszteket leváltották, felélesztették „az ellenség mindig belül van” elvét. Ezt támasztja alá, hogy ellenőrizhetetlen módon, százmilliós nagyságrendben külsős magáncégeket bíztak meg a Honvédség átvilágításával.

A kormány gátlástalan viselkedése a 2010-ig sikeresen kiépített bizalmi tőkét, a NATO-ban és az EU-ban is lerombolta. Az euroatlanti elkötelezettséget csak szlogen szintjén alkalmazza a kormány, tetteivel jóval inkább gyanakváskeltők. A politikai és gazdasági kapcsolatok elősegítésével nem foglalkozik a kormány. 

A modernizáció és a mesterséges intelligencia a katonai köröket is elérte, a haderőnek szakképzett, egészséges, friss munkaerőre van szüksége. A szolgálat pedig nem munkavállalósággal egyenlő, több annál. Azonban a katonák nem is rabszolgák, nem egy kormány vagy egy párt kiszolgálói, hanem a magyar nemzet biztonságát garantáló testület. Ezért megilleti őket a kiszámítható jogi környezet, az önkény és a törvénytelenségek elleni intézményes védelem, ezeket törvényben kell garantálni.

Az MSZP szerint a honvédek jogállásáról törvénynek kell rendelkeznie, mely biztosítja a kiszámítható jogi környezetet, életpályát, előremeneteli rendszert, az önkény elleni garanciákat és a tisztességes nyugdíjakat. A hivatásos szolgálatban eltöltött életút elismeréseként adómentes nyugdíjszerű ellátásra és nyugdíjra van szükség. A jogosultság kizárólag a hivatásos szolgálatban eltöltött szolgálati időhöz kötődne.

A méltatlanul meghurcolt szolgálati nyugdíjasokat erkölcsileg és anyagilag is kárpótolni kell, ezért vissza kell állítani nyugdíjas státuszukat és megszüntetni az őket sújtó levonásokat és a munkavégzésükre vonatkozó értelmetlen korlátozásokat. Ezekkel biztosítható lenne a létszámhiány mérséklése is.

Harangozó Tamás szerint a Honvédség fejlesztése nemzeti ügy, ezért aszerint is kell azzal bánni. NATO-kompatibilis, szakmailag elfogadott haditechnikai eszközöket kell beszerezni transzparens módon. A nemzetközi válságkezelő műveletekben aktívan kell részt venni, így Magyaroroszág fontos szereplővé válhat a nemzeti érdekek érvényesítésében. Hazánk számára továbbra is fontos a balkáni béke teremtésében való részvétel. 

Folyamatos fejlesztésekre van szükség a szervezetszerű képességeket tekintve is, melyek szükség esetén a lakosság katasztrófa esetén történő védelméhez is hozzájárulnak. A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer a jövőben is aktiválásra kerül, a katasztrófajellegű veszélyhelyzet kiterjedése és súlyossága szükségessé teszi a polgári katasztrófavédelmi erők képeségeinek kiegészítését is.

Biztonságos, békében élő és élhető országra és erős szövetségesekre van szükség, az MSZP ezért dolgozik, zárta sajtótájékoztatóját Harangozó Tamás.

Kapcsolódó párttagok