2012. január 18. 09:13

Erről szólt a képviselői eskü? - Kérdések a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójához

A Fővárosi Önkormányzat elmúlt szűk másfél éve számos tévút, elhibázott vagy egyenesen értelmetlen intézkedések szinte egybefüggő története. E mellett azonban ez az időszak a városvezetés és a Fidesz-KDNP közgyűlési többsége közötti hidegháború története is.

A főpolgármester, Budapest fideszes kerületi polgármesterei, az Országgyűlés Fidesz és KDNP frakcióinak különböző - sok esetben nem is fővárosi - politikusai és a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti képviselői között időnként eltérő hevességű, de folyamatos háborús állapot uralkodik.

A fideszesek egymás ellen, a budapestiek rovására vívják kicsinyes csatáikat, amelynek Budapest intézményei, bevételei, működésének alapjai egymás után esnek áldozatul. A belháború következtében Budapest mára elvesztette idegenforgalmi adóbevételeit, elvesztette az iparűzési adó jelentős részét, elvesztette teljes egészségügyi intézményrendszerét, minden ellentételezés nélkül. Most, ezekben a napokban pedig a BKV működőképessége került végveszélybe, ami magával ránthatja a teljes 4-es metró beruházást, ezen keresztül pedig a fővárosi költségvetést, aminek következményei az amúgy is minősíthetetlen központi költségvetésre beláthatatlanok lehetnek.

Mindezt súlyosbítja a kormány iránti belföldi és nemzetközi bizalom megroppanása, aminek elkendőzhetetlen jele a forint gyenge árfolyama, ezen keresztül pedig az egyre nagyobb és nehezebben kigazdálkodható törlesztőrészletek a családi háztartásoktól a költségvetési kifizetésekig.

A Fidesz-KDNP politikusai egymás ellen viselnek háborút, de a harc áldozatai nem ők, hanem a fővárosiak, áttételesen minden magyar állampolgár. Az adófizetők fizetik meg az ostobaság, a konszenzusképtelenség, az egymásra licitáló országgyűlési és fővárosi fideszesek harcait.

A képviselői eskü nem erről szólt. A Fidesz-KDNP képviselői láthatóan nem értik tetteik következményeit, nem mérik fel, hogy érdekharcaik milliárd forintokban mérhető károkat okoztak már eddig is Budapestnek.

Felszólítjuk a Fidesz-KDNP Budapesten politizáló képviselőit, hogy fejezzék be a hidegháborút! Legyenek hűek vállalt esküjükhöz, legyenek méltók arra, hogy magyar választókat képviselhessenek az Országgyűlésben és a Fővárosi Közgyűlésben! A belháború helyett tegyék világossá, hogy mit várhat Önöktől Budapest és Magyarország!

Ha pedig ez nem megy, ha képtelenek a döntésekre, az értelmes, a fővárost, a hazát szolgáló döntésekre, akkor jobb, ha még időben távoznak. Jobb beismerni, ha valami nem megy, mint addig erőltetni, ameddig már elviselhetetlen károkat okoznak Budapestnek, mindannyiunknak.

Horváth Csaba,
a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakcióvezetője

Tüttő Kata,
a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakcióvezető-helyettese