mszp.hu | Belföld | Oktatás
2022. január 03. 13:32

Értékálló pedagógusbéreket!

Egy nagyarányú béremelés után a pedagógusokkal közösen kell kialakítani azt a bérstruktúrát, amely garanciát ad az értékállóságra – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Spirit FM műsorában hétfőn.

Orbán „becsapta a pedagógusokat”, „elhazudta” azt az ígéretét, hogy az induló pedagógusbérek számítását, azaz a vetítési alapot, a minimálbérhez kötik. Az ellenzék ezen változtatni akar – mondta a társelnök.

„Vagy ez lesz a garancia, vagy kitalálunk valami mást, amely a korábbi, 2010 előtti bértábla garanciális elemeit hordozza magában. (...) Együtt fogjuk kitalálni a szakszervezetekkel (...), a szakmával és a pedagógusokkal” – ígérte kormányváltás esetére.

Első lépésként „bele kell, hogy férjen” egy nagyarányú béremelés. „Nincs nagyon más választásunk”, drasztikus lépésekre van szükség, hiszen több olyan folyamat tetőzik a következő években, amely súlyos következményekkel jár: nagyon sokan mennek nyugdíjba, miközben nagyon kevés az utánpótlás, és várhatóan százas, ezres nagyságrendben fogják elhagyni az állami szektort az oltatlan pedagógusok is – mondta el.

Az ellenzék ezen túl támogató, ösztönző oktatásirányítást akar, nem egy központosított parancsuralmi rendszert, mert a Fidesz túlközpontosított, túlállamosított irányítási rendszere „egyszerűen nem vált be”.

„Csodálatos iskolák voltak, mindegyiknek megvolt a saját profilja, kreativitása, ami miatt országos hírű versenyeket nyertek. (...) Ezt nem szabad megfojtani. Ezt vissza kell engedni” – utalt a 2010 előtti oktatási szabadságra.

Újra meg akarják adni a helyi autonómiát, az önálló működést az iskoláknak azoknál az önkormányzatoknál, „akik bírják”.

Ezen felül az egyszeri béremelésen és a megváltoztatott béralap-struktúrán túl vissza kell hozni azokat a korábbi pótlékokat, melyek differenciálnak: aki sajátos nevelési igényű, nehezebb körülmények között élő vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tanít, vagy pluszteljesítményt produkál vagy többet vállal, „azt díjazza a rendszer!” – hívott fel.

Kérdezték a társelnököt az ellenzéki kampányról. Mint mondta, egyre inkább megmutatkozik, milyen országot szeretne az ellenzék. „Egységes, erős három hónapra készülhetnek a választók”.

Mindenkit arra hívott fel: menjenek aláírni a Fudan egyetem elleni és az álláskeresési járadék 9 hónapra való meghosszabbításáról szóló ellenzéki népszavazási kérdésekhez az aláírásgyűjtő íveket, „mert mi valódi kérdésekről szeretnénk népszavazást”, tavasszal pedig „egészen egyszerűen el kell menni szavazni” a választáson.

Pedagógusnap 2021

2021-06-06 11:00