societas.hu
2015. augusztus 12. 11:06

Értékek mentén Háromszéken

Csúcspontján 2000 látogatóval, sok önkéntessel, sűrű programmal és mintegy 250 állandó táborlakóval zajlott Csomakőrösön a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) által szervezett idei Sic Feszt – Székelyföldi szabadegyetem.

“Háromszék megérdemel egy olyan nagyobb regionális fesztivált, amely lehetőséget nyújt a fiatalok közti találkozásra, kapcsolatok kiépítésére és ápolására. Az idei SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetem keretén belül nagy hangsúlyt fektettünk a helyi értékekre.”  – mondta  Olteán Csongor a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke.

A csomakőrösi rendezvény programjában Magyar jövő a Kárpát-medencében címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést.

Antal Lóránt a MIÉRT elnöke és Eszik Bence a SOCIETAS – Baloldali Ifjúsági Mozgalom alelnöke  mellett az előadáson részt vett Nagy Gábor az MPP ifjúsági szervezetének, a MERT Egyesületnek az elnöke, Renge Zsolt, a budapesti Fidelitas ügyvezető alelnöke, Gál József az LMP országos elnökségi tagja és Kiss András IKSZ alelnök is.

„Az ifjúsági szervezeteknek össze kell fogniuk, közösen kell ösztönöznünk a fiatalokat, hogy merjenek vállalkozni, és így itthon is elérhetik céljaikat. Konkrét elképzeléseket kell megfogalmaznunk, mellőzve a sokszor már közhelyessé vált szlogeneket” – mondta Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke.

Az ifjúsági vezetők egyetértettek abban, hogy a politika az utóbbi időszakban eltávolodott a fiataloktól, de értelemszerűen ezért nem a fiatalok a hibásak.

„Itt Erdélyben egy kicsit mindannyian otthon vagyunk. Pártállástól függetlenül előbb vagyunk magyarok, mint ilyen vagy olyan politikai hovatartozásúak. Nemzeti minimumokat kell felállítanunk. Az megengedhetetlen, hogy négyévente teljesen új irányokat szabjanak ki az éppen regnáló kormányok vezetői… Fontosnak tartom elmondani, hogy a MIÉRT és tagszervezetei által végzett munka mindnyájunk számára példamutató és ösztönző, akik a Kárpát-medencében az ifjúságot képviseljük. Jól szervezett helyi közösségeik valós válaszokat tudnak adni a lokális problémákra. Ez az, amiben a hazai ifjúságpolitikának is sokat kell előrelépnie.” – összegezte gondolatait Eszik Bence a Societas alelnöke.

A Societas vezetése kifejezte azt az álláspontját, hogy minden eszközzel támogatni kívánják a MIÉRT és a HÁRIT hasonló kezdeményezéseit.

A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom közel egy évtizede szoros kapcsolatot ápol a Magyar Ifjúsági Értekezlettel , s annak tagszervezeteivel. Az ifjúsági szervezeten belül külön Nemzetpolitikáért és Határontúli kapcsolatokért felelős kabinet és megbízott elnökhelyettes – Brunner Tibor – foglalkozik nemzetpolitikai kérdésekkel, a Kárpát-medencei magyar ifjúsággal.