mszp.hu | Belföld
2020. július 28. 19:00

Értékelni kell a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket!

Értékelni kell a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket!
Értékelni kell a kormány koronavírussal kapcsolatos intézkedéseit az egészségügyben, a szociális szférában és a gazdaságban is, ezért követeli az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság összehívását - mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese kedden.

„Sikerült-e megteremteni annyi munkahelyet, mint amiről a kormány beszélt? Sikerül-e támogatni esetleg a megfelelő célokat, vagy csak a Budapest-Belgrád vasútvonalat? Miért nem becsülik meg az egészségügyi dolgozókat, mindannyiukat?” – sorolta kérdéseit az ATV Start című műsorában, ahol Brenner Kolomán jobbikos parlamenti frakcióvezető-helyettessel együtt kérdezték.

Rámutatott: a szociális munkásokat, a gyógytornászokat még „megbecsüléssel sem látja el” a kormány, pedig nekik is meg kellene kapniuk az egyszeri 500 000 forintos juttatást. Így viszont ezek a szakmák még kevésbé lesznek vonzók, és az időseken nem tudnak majd megfelelően segíteni.

A járvány második hullámára készülve tesztelni kell az idősellátó intézmények lakóit és dolgozóit és azokat, akik visszamennek a kórházból az intézménybe, ahol pedig megfelelő védekezőeszközöket kell biztosítani – hívta fel a figyelmet.

Megjegyezte: a járvány első hullámában Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter feladatát 4 miniszter látta el: rajta kívül a belügy- és az innovációs miniszter látta el a szervezést, a külügyminiszter pedig a beszerzést.

A gazdasági intézkedéseket is végig kell beszélni, hiszen Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn egy 170 millió forintos Pest megyei beruházást jelentett be – ehhez képest a Budapest-Belgrád vasútvonalra, ami „majd 2400 év alatt fog megtérülni”, ennek félezerszeresét, 82 milliárd forintot vettek el a járvány elleni védekezésből.

Az oktatás témájára áttérve elmondta: a fideszesek az egyetemek alapítványi formába kényszerítésével „nyilván az Orbán utáni világra próbálnak felkészülni”, hiszen miniszterek ülnek az alapítványok kuratóriumaiban. Így ezek nem lesznek függetlenek a kormánytól.

Egyre kevesebb a hallgató, az egyetemeket „összegyúrják” – a kaposvári központja Gyöngyösön vagy Miskolcon lesz – ez pedig húzza majd le magával a gazdasági rendszert, hiszen az egyetemekre iparágak és városok gazdasága épült.

Szakács hatalmas problémának nevezte, hogy az orvostanhallgatók 45%-a nem Magyarországon képzeli el a jövőjét – hiszen 900 forintos nettó kezdő bére ugyanannyi lenne, mint egy kezdő gyorséttermi dolgozóé, és a munkakörülmények is sokkal kedvezőtlenebbek, mint Nyugat-Európában.

„Ez egészen biztosan nem ennek az országnak az érdekét szolgálja” – mondta.

Az esetleges őszi digitális oktatásról azt mondta: nemcsak internet-elérést, de digitális eszközöket is biztosítani kell minden tanárnak és diáknak, a járvány időszakában pedig a szolgáltató kösse vissza az áramot saját költségére ott, ahol kikötötte. „Egy normális mértékig kevesebb áramdíjat kelljen fizetni, és legyen egy mérték, amiért nem kell fizetni” – tette hozzá.