societas.hu
2012. április 23. 12:07

Értékrendi és problémafelvető vita a Societas választmányán

A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom Országos Választmánya disznótorral egybekötött ülést tartott Tápiógyörgyén. A tanácskozás középpontjában az Orbán-kormány ifjúságpolitikájának kritikája állt.

Bihal Dávid országos választmányi elnök bevezetőjében elmondta: fel kell emelni a szavunkat az általános- és középiskolák erőszakos államosítása, valamint a felsőoktatási tandíj ellen: „A hoffmanni elitista oktatáspolitika egyértelműen a magyar fiatalok ellehetetlenülését szolgálja. Azt üzeni, hogy az a fiatal, aki nem a konzervatív, tehetősebb felső osztályok valamelyikébe született, fogadja el alárendelt helyét a Fidesz által épített, újfeudalista államrendben. Mi, baloldaliak ezt semmiképpen sem hagyhatjuk és küzdenünk kell az ellen, hogy rólunk nélkülünk döntsenek.”

A tanácskozáson elhangzott, hogy sokan ma úgy gondolják, hogy az államosítás semmi változást nem fog okozni az oktatás színvonalában. Eddig az önkormányzatok feladata volt az iskolák működtetése és az állami pénzek mellé sok önkormányzati forrást is fordítottak fejlesztésre. Azonban az kérdésesé vált, hogy ezt a jövőben is megtudják, megteszik az önkormányzatok.

A választmányi ülés második felében Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagjával, Gál Tamás az MSZP Esztergomi Szervezetének elnökségi tagjával, Török Zsolt, az MSZP szóvivőjével, Ujházy Emil, Komárom-Esztergom megyeri-képviselővel, valamint Winkfein Csaba, az MSZP elnökségi tagjával kiegészülve a megújuló magyar baloldal kihívásairól eset szó.

A Societas- Baloldali Ifjúsági Mozgalom választmányi ülését határozathozatal zárta. Megbízta a programalkotó munkacsoportjait azzal, hogy a  problémafelvető és értékrendi vita mentén elkészült Baloldali Ifjúsági Petíció alapján kezdjék meg a 2014-es választásokra a felkészülést.