MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2016. szeptember 26. 19:09

Értelmetlen a népszavazás - Országgyűlés

A Teréz körúti robbantás, az értelmetlen kvótareferendum, a letelepedési kötvények, a pályakezdők fizetése. Ülésezett a parlament.

Tóth Bertalan a Teréz körúti robbantás kapcsán elfogadhatatlannak nevezte, hogy a rendőrség 20 óra múlva adott csak tájékoztatást, amivel erősítette a kormány által szerinte hónapok óta folytatott hisztériakeltést.

A népszavazás előtt, az európai terrorfenyegetettség idején a magyar lakosság sokkal érzékenyebb, ezért is lett volna fontos a gyors tájékoztatás - mutatott rá.

Azt firtatta, hol van a miniszterelnök és a belügyminiszter ilyenkor: el kellene mondani, hogyan védik meg az átlagembereket, ha rendőrökkel ez történhet. A vasárnapi kvótareferendumról közölte, azt továbbra is értelmetlennek, feleslegesnek, drágának, cinikusnak és egy blöffnek tartják, azt javasolják az embereknek, maradjanak otthon. 

Nincs kvótaügy

Szakács László arról beszélt, hogy a kormány lelkesen hirdeti, harcban áll, de a legutóbbi pozsonyi EU-csúcs után kiderült, Magyarország egyedül maradt, ugyanis a kötelező betelepítési kvóta, ami ellen harcol, az nincs.

Azt is hirdetik, hogy soha ilyen mély nem volt az együttműködés a V4-ek között, de mégiscsak Orbán Viktor mondta, sikertelen volt a csúcs és nem érte el a célját. Szerinte olyan harcban maradt egyedül a kormányfő, ami nem a menekültpolitikáról szól, hanem az unió szétveréséről.

Ezért beszélnek arról is, csak hazánknak van közeli kapcsolata Vlagyimir Putyinnal. Ki adott erre a magyar miniszterelnöknek felhatalmazást? - kérdezte.

Munkavállalói kiszolgáltatottság és fokozódó gondok a hazai munkaerőpiacon!

Gúr Nándor a munkavállalói kiszolgáltatottságról és a hazai munkaerőpiac fokozódó gondjairól beszélt. Szerinte negatív megkülönböztetésre is lehetőséget adnak a módosított szabályok, de a kirúgás is könnyebbé vált. Nem véletlenül hagyják el ezt az országot - tette hozzá.

Mikor veszik vissza az alkalmatlan haveroktól az állami földeket?

Gőgös Zoltán arra várt választ az agrárkormányzattól, hogy mikor veszik vissza az állami földeket "az arra alkalmatlan haveroktól". Kifogásolta, hogy Kishantos ügyében - a Kúria döntése ellenére - mindeddig nem történt semmi, húzzák az időt, és máig nincs magyarázat arra sem, hogyan adhattak bérbe építési vállalkozónak egy olyan területet, amelyen 20 évig biogazdálkodást folytattak. Mikor kártalanítják Kishantost? - kérdezte.

Kiárusítják az állampolgárságot?

Demeter Márta egy interneten talált hirdetésre hivatkozva arról beszélt, hogy a letelepedési kötvények vásárlói a jövőben könnyen magyar állampolgársághoz juthatnak. Azt kérdezte, hogy a kormányhoz köthető gazdasági körök a Belügyminisztérium (BM) asszisztálásával árusítják-e ki az állampolgárságot. Hozzátette, hogy a kötvények megszüntetését javasolják az Országgyűlésnek.

Nem tudnak megélni a pályakezdők

Heringes Anita arról beszélt, hogy egyre több szektorban súlyos a munkaerőhiány, a fiatalok pedig a kivándorlást választják az alacsony bérszínvonal miatt. Számításai szerint a fővárosi élet nettó 255 ezer forintba kerül havonta, ami fizetésként csak álom egy pályakezdőnek.

Se metró, se villamos!

Tóth Csaba arról beszélt, hogy Zuglóban, ahol több mint 120 ezren élnek, több mit 10 éve várnak az új városközpontra. Korábban hosszú évekre visszavetette a projektet, hogy az M4-es metró Keleti pályaudvar és Bosnyák térre közötti részének építését elnapolták, majd végleg levették napirendről. Ezzel a kerület szempontjából fontos fejlesztés is megakadt - mutatott rá, és kitért a Thököly úton tervezett gyorsvillamos építésére is. Most úgy tűnik azonban, metró után gyorsvillamos sem lesz. Megépül-e végre a gyorsvillamos, és ha igen, mikorra várható? - kérdezte.

Tudta! Marcaliban megszűnt a szülészet?

Harangozó Gábor arról beszélt, hogy miután a marcali kórházat integrálták a kaposvári kórházba, az intézményből sok orvos távozott, és hamarosan bezárják a szülész-nőgyógyászati osztályt is.