Értelmetlen hazugságok

A Margit Kórház úgynevezett önállóvá válása ürügyén rendezett díszünnepségen Szócska Miklós ma annyi valótlan állítást tett, hogy komolyan felmerül a kérdés: magától vált hivatásos hazudozóvá, vagy valamilyen hazugságszérumot kapott?

A kórházi ellátás 2006 és 2010 közötti racionalizálása nem volt értelmetlen. Az intézményi struktúra ésszerűsítése éppen azért kellett, mert például az önálló Margit Kórház önállóan már nem tudta fizetni az adósságát.

A januári államosítás Magyarország összes kórházára vonatkozott. Kivéve a Margit Kórházra. Azért ugyanis Tarlós István addig lobbizott Orbán Viktornál, hogy végül megtarthatta magának. Mások nem bizonyultak ilyen eredményes a kórházvédőnek. A három fideszes országgyűlési képviselőt adó Újpest például nem tarthatta meg a magáét, bezárt kórháza kapacitásait éppen a Margit Kórház vette át.

A mai ünnepség gyakorlatilag fideszes kampányesemény volt, amelyen megjelent az ágazatért a legkevésbé sem felelős Varga Mihály is. Korábban tilos volt egészségügyi intézményekben kampányolni. A Fidesz egészségügyi kormányzatát azonban minden idők legnagyobb dunai árhulláma sem akadályozta meg abban, hogy minden szakmai és etikai normát felrúgva egy egészségügyi intézményben kampányoljon.

Szócska Miklós is tudja, hogy az MSZP annak idején a Nyírő Gyula Kórházban kívánta elhelyezni az OPNI-t. Azt is tudja, hogy ez ellen a Fidesz akkor vadul tiltakozott. Szócska Miklós legarcátlanabb hazugsága mégis az, hogy az MSZP betegeket tett az utcára. Ez sohasem volt igaz. Egyetlen beteg sem került utcára se az egykori OPNI-ból, se más kórházból.

Ma viszont azt látjuk, hogy a betegeknek sokkal többet kell utazniuk a biztonságos ellátásért, mint három éve, és számos kórháztól nem csak az önrendelkezést vették el, hanem a betegek biztonságos ellátáshoz szükséges eszközöket is. Például azért, hogy a Margit Kórházból Tarlós István VIP-kórháza válhasson, amiért a főpolgármester mintegy 100 milliárd forint értékben ajánlott fel egészségügyi ingatlanokat a kormánynak.

Szócska Miklós szavai nem csupán a Margit Kórház 116 éves múltjához méltatlanok, hanem az államtitkári posztjához is. Ezért azt javasoljuk neki, hogy vegyen be igazságszérumot, vagy vegye a kalapját.

Havas Szófia,
egészségpolitikus,
az MSZP fővárosi képviselője