mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. április 30. 11:36

Érthetetlen a kormány tesztfóbiája: azonnal kezdjék meg a tömeges tesztelést!

Érthetetlen a kormány tesztfóbiája: azonnal kezdjék meg a tömeges tesztelést!
Nemcsak az emberélet megmentésének, hanem a gazdaság újraindításának is feltétele a tömeges, önkéntes és ingyenes tesztelés, ezért a kormány nem tétlenkedhet tovább ennek biztosítását illetően – szólította fel a kabinetet pénteki online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

„Gulyás Gergelytől megtudhattuk a múlt héten, hogy a kormány nem tervezi a lakosság számára ingyenes koronavírus-tesztek bevezetését, azaz nem veszik át az osztrák mintát!” – emlékeztetett Bangóné. „Mi azonban úgy gondoljuk, hogy cselekedni kell a tesztelések ügyében, amíg nem érjük el az átoltottságot”.

Rámutatott, ki kell szűrni a tünetmentes fertőzőket a járvány terjedésének lassítása érdekében, amelyhez szigorú kontaktkutatásra, valamint tömeges, otthon elvégezhető és ingyenes tesztelésre van szükség. „Követeljük, hogy a kormány biztosítson ingyenesen 5db otthon elvégezhető gyorstesztet mindenkinek, az iskolákban nyissanak szakképzett személyzet által működtetett tesztelőpontokat a rendszeres szűréshez”!

Mivel Gulyás szerint a szomszédos Ausztriában azért tesztelnek annyit, mert nincs elegendő oltóanyaguk, a szocialista politikus feltette a kérdést, hogy ez alapján vajon Nagy-Britannia miben van elmaradva Magyarországhoz képest. „A Fidesz a brit példát szokta emlegetni a sikeres oltási program tekintetében, mivel van elegendő oltóanyaguk és gyorsan is haladnak az oltások beadásával. Ugyanakkor ezek mellett is nagy hangsúlyt fektetnek a tesztelésre. Ugyanis Nagy-Brittaniában az iskolások, a szüleik és mindazok, akiknek be kell járniuk a munkahelyükre, korábban is jogosultak voltak ingyenes tesztelésre”.

Emlékeztetett, a szigetországban már a nyitás előtt valamennyi állampolgár jogosult lett heti két ingyenes gyorstesztre. „A britek nem azért tesztelnek sokat, mert nincs elegendő oltóanyaguk, hanem azért, hogy csökkentsék a járvány ismételt megerősödésének kockázatát és azért, hogy ne veszélyeztessék az oltással elért eddigi eredményeket”.

Bangóné Borbély Ildikó a francia példára is hivatkozott, ahol úgy engedik vissza iskolába a gyerekeket, ha rendszeresen tesztelik őket és valamennyi iskolai dolgozót is. „Ezzel szemben Magyarországon 27.000 honfitársunk halála után kormányzati szinten még mindig tagadják a tesztelés jelentőségét, amellyel lassítani lehet a járványt és életeket menteni. Teljességgel érthetetlen számunkra ezért a Fidesz tesztfóbiája”.

Aláhúzta, a tesztelésnek meghatározó szerepe van a gazdaság újraindításában is. „A Magyar Szakszervezeti Szövetség is felhívta a kormány figyelmét arra a tényre, hogy folyamatos tesztelés nélkül ma már nem lehet megszerezni egy munkát, de megtartani is alig. Azonban az embereknek és a hosszú hónapokra bevétel nélkül maradt vállalkozásoknak nincsenek tízezrei a tesztelésre” – figyelmeztetett.

Elmondta, a Magyar Szocialista Párt szerint mindent meg kell tenni annak az embertelen helyzetnek az elkerülése érdekében, hogy a munkavállalóknak dönteniük kelljen az anyagi biztonságuk és a saját vagy mások egészsége között. „Továbbra is azt követeljük, hogy automatikusan kapjanak a fizetésük 100%-ának megfelelő táppénzt mindazok, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek vagy karanténba kényszerültek”!

Emlékeztetett, mivel nem lehet tudni, mikor éri el hazánk a tömeges átoltottságot, addig is minden rendelkezésre álló eszközt használni kell a védekezéshez. „A tömeges tesztelések lebonyolításához, a kontaktus-kutatások lefolytatásához, az ingyenes gyorstesztek biztosításához és a 100%-os táppénz bevezetéséhez a kormánynak rendelkezésére áll minden eszköz, így tétlenségük miatt nem mutogathatnak másokra. Cselekedjenek, mert nincs több időnk!” – szólította fel a kormányt Bangóné Borbély Ildikó.