mszp.hu | közlemény
2015. szeptember 14. 13:26

Érvényt szerezni csak világos és egyértelmű törvényeknek lehet!

Reagálás Orbán és Rogán nyilatkozataira.

Az elmúlt hetek káoszát az Orbán-kormány tehetetlensége okozta. A Magyar Honvédség határra vezénylésének szándéka nyílt beismerése annak, hogy a rendőrség immár képtelen szavatolni a határ rendjét.
 
Orbán Viktor már rég megfeledkezett róla, hogy érvényt szerezni csak világos és egyértelmű törvényeknek lehet. A benyújtott, jogilag zavaros kétharmados törvények is csak tovább fogják fokozni a káoszt. Például Kósa Lajos nyilatkozata szerint, nem lesz különbség a katona és a rendőr fegyverhasználati jogosultsága között. De nem ezt írták bele a törvényjavaslatukba! Azt állítják, hogy a katonák csak a határvédelemben segítik a rendőrök munkáját, miközben a kormány az ország bármely városába kivezényelheti majd a katonákat!
 
Ha ez mégsem csupán egy újabb kommunikációs trükk, akkor felszólítjuk a Fideszt a törvényjavaslatuk módosítására. Azt írják bele a törvényszövegbe, hogy a katonák kizárólag a határ közelében láthatnak el feladatokat, és csak a rendőrségi törvény szerint használhatják fegyverüket, alkalmazhatnak kényszerítő eszközöket!
 
Mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy a honvédség új feladatairól szóló törvényt az Országgyűlés még nem fogadta el! Ezért még a keddi ülése előtt felszólítjuk a kormányt, hogy eszébe se jusson törvényi felhatalmazás nélkül fegyveresen bevetni a Honvédséget! Felszólítjuk a kormányt arra is, hogy haladéktalanul biztosítsa a határvédelemben részt vevő szervek megfelelő ellátását!
 
Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke
 
Demeter Márta,
országgyűlési képviselő