2011. december 21. 13:27

Erzsébet gyorsan visz...

...de lassan jön. 2012. január 1-től drágább lesz az élet. Rekordszintre emelkedik a szegények adója (2012. január 1-től 27% lesz az áfa), egekben az üzemanyagárak és mindezek megjelennek a termékek és a szolgáltatások áraiban. Az egykulcsos szja a kis és közepes keresetű munkavállalókat sújtja, eközben csökken az étkezési utalványok összege, szűkül a felhasználás lehetősége és az első Erzsébet kártyák csak februárban kerülhetnek a munkavállalókhoz. Bár februárban visszamenőleg is kiadható a januári csomag - szól a tájékoztató - elég nehéz elképzelni, hogy a dolgozók januári étkezésüket a februári ígérettel képesek lesznek finanszírozni.

Bár "az Erzsébet utalvány kibocsátásával kapcsolatban gőzerővel folyik a munka... az első utalványt valójában csak februárban lehet kiosztani, ugyanis azok legyártása csak akkor indulhat be" - tájékoztatta az érdeklődőket egy konferencián a Nemzeti Üdülési Szolgáltató Kft. értékesítési vezetője.

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben 18 000 forint helyett csak 5 000 forintot használhatnak fel a munkavállalók élelmiszervásárlásra - 12 500 forintot pedig csak akkor meleg étkeztetésre, ha azt kizárólag az adott munkáltató dolgozóit ellátó, a telephelyén működő üzemi étkezőhelyen tudja felhasználni -, eközben késik a szociális célokat szolgáló Erzsébet utalvány bevezetése, amelyet a kormány ígéretei ellenére január 1-től még nem tud adni a munkáltató és igénybe venni a munkavállaló.

Pál Béla,
országgyűlési képviselő,
a Sport- és turizmusbizottság tagja