mszp.hu | Belföld
2020. június 22. 14:05

Esély- és értékteremtő befektetést a jövőbe!

Esély- és értékteremtő befektetést a jövőbe!
A miniszterelnök pénteki rádiószózatában ismét csak a folyamatos harcról beszélt, összeesküvés-elméleteket vázolt, és a saját intézkedéseit fényezte.

Szerintem az emberek már unják ezeket az állampárti harci propagandaszövegeket, és főként az állandó félelemkeltést és öntömjénezést! Abban viszont igaza van Orbán Viktornak, hogy a közpénzek értelmes elosztására lenne szükség, csak nem úgy, ahogy ő gondolja!

A Fidesz úgy szórja a közpénzt, mintha a sajátja lenne, miközben százezrek kerülnek utcára, milliónyi ember él a létminimum alatt! A Fidesz 10 éve elhanyagolja legértékesebb kincsünk, a humántőke fejlesztését, lezülleszti az egészségügyet és az oktatást, szétszaggatja a szociális hálót és rabszolgasorsra kényszeríti a dolgozókat! Magyarország egyre hátrébb szorul az európai rangsorban - miközben a Fidesz ontja az ostoba propagandaszövegeket, amikre közpénzmilliárdokat költ!

  • Mi olyan Magyarországot akarunk, ahol társadalmi, vagyoni helyzettől függetlenül mindenki számára elérhető a jó minőségű háziorvosi ellátás, szűrés, diagnosztika, felvilágosítás, megelőzés, szakorvosi ellátás és a kórházi szolgáltatások. Elegendő, megfelelően fizetett orvos, ápoló és gondozó dolgozik, és elegendő pénz áll rendelkezésre a gyógyszerek kiváltására. Az időseknek pedig a méltó életminőséget tisztességes nyugellátás segíti.
     
  • Olyan Magyarországot akarunk, ahol mindenki számára elérhető a 21. századi tudás megszerzésének lehetősége, hogy a minőségi oktatás ne egy egyre szűkülő, zárt elit kiváltsága legyen! Esélyt akarunk adni arra, hogy családi körülményektől függetlenül minden magyar gyerek hozzáférhessen az érvényesüléshez szükséges tudáshoz, s ezzel az esélyhez az értékteremtő, egyénileg és társadalmilag is hasznos munkára! Energikus, innovatív, motivált és anyagilag is kellőképpen megbecsült pedagógusokba, modern, konvertálható tudást nyújtó módszertanba, eszközökbe és iskolákba és önállóságot élvező állami egyetemekbe kell beruházni, gyermekeinknek, unokáinknak esélyt adva a jövőbeni helytállásra!
     
  • Ezeket a közszolgáltatásokat Magyarország minden polgára számára, egyenlően kell elérhetővé tenni. Az egészségügyi és oktatási feltételeket kisvárosokban és a falvakban ugyanúgy biztosítani kell, mint a nagyobb városokban, és ehhez szükséges ezeken a területeken a fizikai (út- és vízhálózat, internet) és a szociális infrastruktúra fejlesztése is. Ezért fontos, hogy csökkenjen az önkormányzatok kormánynak való kiszolgáltatottsága, és rendelkezésükre álljanak a fejlesztésekhez szükséges pénzek. A kormány és az önkormányzatok között jelenleg kiépülő patrónus-kliens rendszer mérhetetlenül igazságtalan újraelosztást fog eredményezni.
     
  • A vidéki infrastruktúra fejlesztése mellett kezelni kell a lakhatási válságot, és segítséget kell adni a fiatalok életkezdéséhez is. Ezért az önkormányzatok bevonásával bérlakásépítési programot, és nagyszabású épületfelújítási és épületszigetelési programot kezdenénk az 1,2 millió vidéki „Kádár-kocka” és az 1,4 millió társasházi lakás felújítására. Ez társadalmilag és gazdaságilag egyaránt hasznos, a közösség és a családok számára is értéket teremtő tevékenység lenne. A rendelkezésünkre álló uniós támogatások jelentős részét pedig munkahelyteremtésre kell fordítani, főként azokban a megyékben, ahol kiugróan magas a munkanélküliség.

Ezekről persze nem beszélt a miniszterelnök sem most, sem korábban. Pedig pénz van, hiszen a magyar emberek tisztességesen befizették az adóforintjaikat a közösbe, csak – a miniszterelnököt idézve – „értelmesen fel kellene használni".

A miniszterelnöknek és a Fidesznek a „cirkusz” fontosabb, mint a „kenyér”; a stadion fontosabb, mint a kórház; a tűzijáték fontosabb, mint a Lánchíd.

Ezért kell változtatni 2022-ben. Együtt, összefogással sikerülhet.
 

Tóth Bertalan
az MSZP elnöke, frakcióvezető

Kapcsolódó párttagok